Comandantul armatei a declarat că a decis să preia controlul guvernului pentru a reforma structura economică a ţării. Anunţul privind lovitura de stat a fost făcut după o nouă rundă de negocieri între armată şi reprezentanţii opoziţiei. Liderul manifestanţilor antiguvernamentali a fost scos cu forţa din sala de negocieri de către militari.
„Comitetul de menţinere a păcii, format din forţele armate, cele navale şi aeriene dar şi din poliţia naţională, trebuie să preia controlul guvernului pentru a administra ţara cu începere din 22 mai”, a declarat generalul Prayuth Chan-Ocha, comandantul armatei.
Ţara trece de şapte luni printr-o criză politică, presărată cu numeroase demonstraţii împotriva guvernului, în timpul cărora 28 de oameni au murit în ciocniri cu forţele de ordine. Generalul a spus că relaţiile externe ale ţării nu se vor schimba.
„Le spunem ambasadorilor, consulilor şi organizaţiilor internaţionale, inclusiv străinilor care trăiesc în Regatul Thailandei, că vă vom proteja, iar relaţiile cu alte state vor fi neschimbate”, a mai spus comandantul armatei.
În ultimii 80 de ani, în Thailanda au avut loc 18 lovituri de stat, ultima fiind în urmă cu opt ani.