Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a cerut săptămâna aceasta înlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin până în 2025, o reformă care în opinia sa va contribui la modernizarea ţării.
Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 76 de ani, a cerut Guvernului de la Astana să înceapă pregătirile şi să stabilească un calendar pentru renunţarea la alfabetul chirilic şi înlocuirea acestuia cu cel latin, se arată într-un articol publicat de oficiosul Egemen Kazahstan.
Limba kazahă, un idiom turcofon, utilizează o versiune modificată a alfabetului chirilic, cu 42 de caractere. Kazahstanul a mai utilizat alfabetul latin, dar a renunţat la acesta în 1940, pe vremea când făcea parte din Uniunea Sovietică.
Președintele țării le-a solicitat academicienilor şi reprezentanţilor societăţii civile să elaboreze în acest an o nouă normă pentru alfabetul kazah şi să publice cărţi în baza acestuia începând de anul viitor.
Calendarul acestei reforme urmează să se încheie în 2025, anul în care, potrivit lui Nazarbaiev, Kazahstanul va trece definitiv la alfabetul latin.
Nursultan Nazarbaeiv, aflat la putere de 25 de ani, spune că acest demers se înscrie în eforturile de modernizare a Kazahstanului, cea mai mare ţară din Asia Centrală.
Ministerul kazah al Educaţiei a susţinut deja mai multe programe de încurajare a studierii limbii engleze, ceea ce a provocat critici din partea apărătorilor limbii kazahe.
Noua reformă va trebui să ţină cont şi de minoritatea rusă, care reprezintă aproape 21% din cei peste 18 milioane de locuitori ai Kazahstanului. Rusa este limbă oficială în Kazahstan, iar Nursultan Nazarbaeiv o foloseşte frecvent în discursurile sale.