Semnalul despre forţa militară a Rusiei se îndreaptă îndeosebi spre Japonia, care vrea să-şi reia suveranitatea asupra celor patru insule din arhipelagul Kurile ocupate de URSS la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.
130 de avioane şi elicoptere, 70 de nave militare din Flota Pacificului şi peste 5.000 de blindate participă la manevrele din Extremul Orient, de o amploare fără precedent în ultimii 20 de ani. Marţi, exerciţiile au fost urmărite şi de preşedintele Vladimir Putin, de la care a venit şi ordinul surpriză de a le declanşa.
„Pot să spun că, pe total, forţele noastre şi-au îndeplinit obiectivele şi au acţionat mai mult decât satisfăcător. Vreau să mulţumesc comandanţilor şi tuturor militarilor pentru munca lor, pentru profesionalism”, a spus Vladimir Putin.
Cu un pronunţat caracter strategic, exerciţiile prevăd deplasări de trupe pe distanţe de mii de kilometri, desantări aeriene şi navale, trageri tactice. Ele se desfăşoară pe un teritoriu imens, cuprinzând insula Sahalin, sud-estul Extremului Orient rus până la frontiera cu China şi apele adiacente ale Pacificului, până în nordul Japoniei. Ele fac parte dintr-un nou concept de pregătire a trupelor, în care capacitatea de luptă le este testată prin declanşarea neanunţată a unor mari manevre. Vladimir Putin, militar de carieră, afirmă că acest tip de manevre este cel mai bun mijloc de a menţine trupele ruseşti în formă.
Ambasadele străine au fost imediat anunţate de desfăşurarea manevrelor, care, conform afirmaţiilor ministerului rus al apărării, respectă toate reglementările internaţionale.