Provocarea ardeiului iute, noua „modă” printre adolescenții francezi

Data actualizării: Data publicării:
ardei iuti
Foto: Shutterstock

O nouă provocare stupidă și periculoasă și-a făcut apariția în rândul elevilor din Franța: jocul ardeiului iute. Autoritățile au fost nevoite să atragă atenția asupra acestei noi „mode”, care poate provoca suferință. 

ardei iuti shutterstock_383677747
Foto: Shutterstock

Luna trecută, Jandarmeria națională a publicat pe conturile sale de pe rețelele sociale un mesaj de avertizare, semn că fenomenul este luat în serios și îngrijorează.  „Elevii se prezintă la școală cu ardei iuți pe care îi desfac și îi bagă în ochii și/sau în gura altor colegi. Alții își zdrobesc voluntar ardeii iuți pe piele, provocându-și arsuri”, au explicat jandarmii francezi. 

Directorul unei școli din Aube le-a trimis părinților o avertizare, rugându-i să fie vigilenți, după ce trei elevi au suferit iritații și arsuri. Au avut nevoie de îngrijire medicală. 

Citiți și:  Răsuflarea dragonului, micul ardei care poate ucide

Acest „joc” se înscrie într-o tendință globală de a inventa „provocări” periculoase, o practică ce îi fascinează pe adolescenți și proliferează pe rețelele sociale. Un alt caz este provocarea „Ice and Salt”, care constă în a-ți provoca o arsură de gradul al doilea aplicând sare și gheață pe piele. Mai există jocul în care participanții sunt provocați să-și țină respirația cât mai mult posibil, „hot water challenge”, ca să nu mai amintim de celebra „Balenă albastră”.

De ce copiii, în special adolescenții sunt fascinați de astfel de jocuri absurde, care le pun în pericol, adesea, sănătatea? E firesc la adolescenți să aibă comportamente riscante, pentru că ei caută să aibă certitudinea că devin „proprietarii” propriei ființe, ai propriului corp, explică Marcel Rufo, specialist în psihiatrie pediatrică. Noutatea este că aceste provocări „se globalizează” grație rețelelor sociale. Adolescenții se filmează și vedem din ce în ce mai mult fapte teribile, cu tineri care nu ezită să-și asume riscuri enorme, să-și împingă limitele, să meargă tot timpul mai departe, doar pentru a-și difuza experiențele pe internet și a obține astfel o „recunoaștere” internațională. E de înțeles ca părinții să fie îngrijorați, spune medicul. Dar nu le e întotdeauna ușor să stabilească un dialog cu propiii copii. 

Mulți se întreabă dacă nu cumva este o greșeală să se vorbească despre aceste provocări, riscând ca ele să fie, practic, și mai mediatizate. Marcel Rufo este de părere că nu, nu este periculos să se vorbească în spațiul public despre ele, dimpotrivă, li se poate face o publicitate negativă prin intermediul aceluiași internet, oamenii se pot mobiliza să le critice/denunțe, iar mesajul negativ poate ajunge astfel la urechile adolescenților. Aceștia trebuie să înțeleagă nu așa își vor obține recunoașterea personalității, că e normal ca la vârsta lor să-și asume riscuri pentru a-și construi propriul eu, dar cei care riscă prea mult sunt, de fapt, și cei mai fragili. Când își asumă un pericol prea mare o fac pentru că se simt, de fapt, nesiguri și frustrați și vor să ascundă asta de ceilalți. Ar face mai bine să vorbească despre vulnerabilitățile lor cu un grup, cu prietenii sau chiar cu un terapeut decât să se preteze la un joc periculos doar pentru că vor să demonstreze că sunt mai puternici decât în realitate.

Specialistul îi sfătuiește pe părinți să îi asculte pe copii, să fie atenți la comportamentele lor și să încerce să rezolve eventuale probleme prin dialog. Iar când copilul nu pare să dea ascultare rațiunii, poate n-ar fi rău ca la discuție să participe un al treilea actor - psihologul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri