Iranul îmbogăţeşte tot mai mult uraniu până la niveluri apropiate de necesarul fabricării unei arme atomice şi, în plus blochează inspecţiile internaţionale, a anunţat miercuri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), cu câteva zile înaintea reluării negocierilor pentru restabilirea acordului nuclear încheiat în 2015.
Estimările AIEA de la începutul lunii noiembrie arată că Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit la 60% la 17,7 kg, faţă de 10 kg la sfârşitul lunii august, iar cel al uraniului îmbogăţit la 20% a crescut în aceeaşi perioadă de la 84,3 kg la 113,8 kg, potrivit unui raport consultat de AFP, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, raportul mai semnalează că AIEA încă nu a primit acces să reinstaleze camere de supraveghere la centrala de centrifuge de la Karaj, cerinţă esenţială pentru revitalizarea acordului nuclear. Mai mult, AIEA reclamă faptul că inspectorii săi au continuat să fie „supuşi unor inspecţii fizice excesiv de invazive din partea personalului de securitate la instalaţiile nucleare ale Iranului”.
Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, ceea ce Iranul nu a făcut deocamdată, dar ţările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu. Iranul insistă că programul său nuclear este paşnic şi că nu urmăreşte să se doteze cu arma nucleară.
După retragerea SUA în 2018 din acordul nuclear, decisă de fostul preşedinte Donald Trump, şi reinstituirea sancţiunilor americane împotriva Teheranului, Iranul şi-a diminuat treptat angajamentele asumate în acest acord. Printre măsurile decise astfel Teheranul a restrâns în februarie accesul inspectorilor AIEA la unele dintre instalaţiile sale nucleare. Un compromis pentru continuarea supravegherii într-o anumită măsură a fost găsit, dar acesta a expirat în luna iunie, iar de atunci tratativele stagnează, reluarea lor fiind prevăzută pentru 29 noiembrie, la Viena.
Editor : B.P.