Întâlnire între Macron și Putin. Cum profită Rusia de cele mai recente tensiuni din NATO
Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin vor discuta vineri după-amiază prin videoconferinţă pentru a trece în revistă „dialogul strategic” angajat între Franţa şi Rusia, precum şi crizele actuale din Libia şi Siria. Şeful statului francez se va deplasa mai apoi luni, 29 iunie, în Germania pentru discuţii cu cancelarul Angela Merkel. Turneul lui Macron, care s-a văzut marți, la Haga, și cu premierul olandez Mark Rutte, are două obiective majore: planul UE de relansare economică și rezolvarea crizei din Libia, care l-a făcut din nou pe Macron să spună despre NATO că „este în moarte cerebrală”.
Vladimir Putin vrea să profite de nemulțumirile lui Macron și de tensiunile din interiorul NATO, iar discuția de vineri poate fi un bun prilej. La începutul săptămânii, Macron declara că incidentele navale dintre Franţa şi Turcia care au avut loc în Marea Mediterană reprezintă „una dintre cele mai frumoase demonstraţii” a faptului că NATO este „în moarte cerebrală”.
Totul se petrece în contextul în care în largul coastelor Libiei există forţe navale NATO care au mandatul de a opri traficul de arme către Libia acest lucru însemnând și controlul şi eventual arestarea navelor turceşti sau operate de către Turcia care duc armament către guvernul susţinut de Ankara.
Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat o investigaţie în cazul unui incident produs în Marea Mediterană, în largul Libiei, între nave militare din Turcia şi Franţa, a anunţat secretarul general al NATO. Franţa a denunţat comportamentul „extrem de agresiv” al Turciei, stat membru NATO, faţă de o fregată franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană, în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia.
„Atunci când avem doi membri NATO care au ajuns să fie confruntaţi cu situaţia pe care am trăit-o, este intolerabil”, declara Macron.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia, în urmă cu câteva luni, că a trimis mercenari şi nave militare în Libia. Potrivit presei internaţionale, Turcia a transferat în Libia mii de combatanţi insurgenţi sirieni, în condiţiile în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat că susţine Guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Naţională Libiană, grupare susținută de Rusia.
Discuție video între Macron și Putin
Preşedinţii francez şi rus „şi-au exprimat dorinţa de a avea un schimb de păreri aprofundat pentru a trece în revistă echilibrele strategice în perioada pandemiei” şi „a aborda principalele crize la ordinea zilei în Consiliul de Securitate”, a precizat preşedinţia de la Paris, potrivit Agerpres.
Problemele „Ucrainei, Libiei, Iranului şi Siriei” se vor afla pe agenda discuţiilor, precum şi „cooperarea în domeniul sănătăţii şi mediului”, a adăugat Palatul Elysée.
Această reuniune are loc la aproape un an după ce Emmanuel Macron l-a primit pe Vladimir Putin la Bregancon, reşedinţa prezidenţială de vară, la 19 august 2019, cu puţin înainte de summitul G7 de la Biarritz. El şi-a exprimat atunci dorinţa de a vedea Rusia „ancorată din nou la Europa” care „se întinde de la Lisabona la Vladivostok”.
„Preşedintele nu face un pariu în privinţa Rusiei. El consideră că există o necesitate de a trata subiecte dificile împreună cu aceasta”, a explicat miercuri preşedinţia Franţei.
„Nevoia de clarificare şi de cooperare” se referă în special la securitatea în Europa, crizele internaţionale şi atacurile cibernetice.
Parisul şi-a manifestat deja „îngrijorarea” „în legătură cu comportamentul rus în Libia”, mai ales „implicarea forţelor Wagner”, alcătuite din mercenari ruşi.
Rusia sprijină, împreună cu Egiptul şi Emiratele Arabe Unite, forţele mareşalului Haftar, omul forte din estul Libiei, în faţa celor ale Guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU şi susţinut militar de Turcia.
La scurt timp după alegerea sa în 2017, Emmanuel Macron l-a primit cu fast pe omologul său rus la Palatul Versailles.
După două vizite efectuate de şeful statului francez în Rusia în 2018, una la Sankt Petersburg, cealaltă pentru finala Campionatului Mondial de Fotbal, Vladimir Putin a venit la Paris pentru funeraliile fostului preşedinte Jacques Chirac, la 30 septembrie 2019, apoi la 10 decembrie, pentru un summit la care au participat liderii ucrainean, rus, german şi francez, destinat să relanseze procesul de pace din Ucraina.
Emmanuel Macron şi-a făcut cunoscută intenţia de a asista la defilarea prevăzută în Piaţa Roşie din Moscova, la 9 mai, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Aceste festivităţi au fost însă anulate din cauza coronavirusului şi au avut loc miercuri fără prezenţa liderilor occidentali.
Macron se vede luni și cu Angela Merkel
Emmanuel Macron, se va deplasa luni, 29 iunie, în Germania pentru discuţii cu cancelarul Angela Merkel înaintea viitoarei preşedinţii germane a Consiliului Uniunii Europene, a anunţat miercuri Palatul Elysee, anunță AFP, potrivit Agerpres.
Întrevederea va fi prima între cei doi lideri de la debutul crizei coronavirusului.
Macron va fi primit de Merkel la castelul Meseberg, reşedinţă oficială a guvernului german situată la 70 km de Berlin, pentru „o întrevedere, urmată de o conferinţă de presă şi de un dineu de lucru”, menţionează preşedinţia franceză.
„În ajunul preşedinţiei germane a Consiliului UE”, din semestrul al doilea al anului, „această întâlnire traduce voinţa comună de strânsă coordonare între Franţa şi Germania, în prelungirea iniţiativei din 18 mai”, arată aceeaşi sursă.
Cei doi lideri au convenit la acea dată să propună un plan de relansare de 500 miliarde de euro care să ajute UE, printr-un mecanism inedit de mutualizare a datoriei europene, să depăşească criza istorică generată de pandemie. Acest plan va fi din nou pe agenda unui summit UE la 17-18 iulie, la Bruxelles.
La Meseberg, discuţiile „se vor referi la agenda europeană, în particular la acordul necesar asupra bugetului UE şi planului de relansare”, precizează preşedinţia franceză, menţionând că vor mai fi abordate „criza COVID-19, mizele climatice şi marile dosare internaţionale”.
În acest cadru, Macron s-a întâlnit marţi seară, la Haga, cu premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară se numără (alături de Austria, Danemarca şi Suedia) printre cele foarte rezervate în legătură cu proiectul planului de relansare.
„Acest schimb de opinii a permis progrese”, a dat asigurări Parisul, precizând că Macron îşi va 'înmulţi schimburile bilaterale cu partenerii săi europeni' până la summitul din 17 iulie.
Castelul Meseberg a fost locul în care, în iunie 2018, Marcon şi Merkel au încheiat acordul cu acelaşi nume, pentru a face să avanseze Uniunea Europeană şi, mai ales, pentru crearea unui buget al zonei euro.
Redactor: Robert Kiss
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News