Zona pârjolită va fi mult mai mare, chiar dublă, avertizează premierul provinciei canadiene. Autorităţile evacuează acum către sud zeci de mii de oameni care şi-au găsit refugiu la nord de Fort McMurray.
„Acest incendiu nu este deloc sub control. La acest moment avem aproximativ 500 de pompieri, 15 elicoptere, 88 de autospeciale, 12 camioane şi 14 avioane care luptă cu flăcările la Fort McMurray”, a explicat Rachel Notley, premierul provinciei Alberta.
Echipele de intervenţe duc greul luptei cu flăcările care nu pot fi ţinute sub control de o săptămână. Unii dintre ei sunt locuitori ai zonei mistuite de incendiu şi câteodată, chiar şi aceşti oameni - numiţi deja eroi de canadieni - sunt copleşiţi de emoţii.
„Nu mă consider erou, dar am cunoscut mai mulţi eroi în timpul acestei experienţe decât credeam că există. Îmi pare rău! Toţi cei cu care am lucrat m-au susţinut, iar eu i-am susţinut pe ei. Sunt alături de eroi”, a spus pompierul Adam Bugden.
Autorităţile din Alberta încearcă acum să-i aducă spre sud pe acei locuitori din Fort McMurray care s-au adăpostit la exploatările petroliere aflate în partea cealaltă a oraşului.
Unii au fost evacuaţi cu avioanele, alţii în convoaie de maşini, care au trecut prin zona pârjolită. Chiar dacă zonele de unde se extrage petrol nu sunt vulnerabile la incendiile de vegetaţie, oficialii nu vor să rişte.
„Nu putem să presupunem nimic. Situaţia nu este sub control şi este în continuare foarte periculoasă”, a explicat Ralph Goodale, ministrul canadian pentru Siguranţă Publică.
Deşi toată lumea pleacă din Fort McMurray, un grup volunari din Edmonton, aflat la sute de kilometri depărtare, a venit în oraşul devastat de flăcări să salveze animalele de companie lăsate în urmă de localnicii care au fost evacuaţi.
Incendiul din Alberta va fi, probabil, cel mai costisitor dezastru natural din istoria Canadei. Valoarea totală a pagubelor nu este cunoscută deocamdată, dar o estimare spune că pierderile ar putea depăşi șapte miliarde de dolari.