Ce este „the Hum”, zgomotul de coșmar care îți poate distruge viața dacă îl auzi. Fenomenul misterios s-a răspândit în toată lumea

Data publicării:
un bărbat se ține de cap, efect de vertigo
Primele rapoarte serioase privind acest huruit înnebunitor au apărut în anii '70, atunci când mai mulți localnici din Bristol s-au plâns că aud un zgomot precum un motor de camion pornit sau un tunet constant. Foto: Profimedia Images

În jur de 4% din populația globală este afectată de un huruit constant în ureche, iar cauza acestui fenomen este un total mister, scrie The Independent. Acest sunet enigmatic, diferit de tinitus sau alte simptome cunoscute, este atât de persistent și supărător încât le-a dat complet viața peste cap celor care au avut ghinionul să îl audă.

Era anul 2005 când Simon Payne a început să audă zgomotul care aproape că i-a distrus viața. Un huruit straniu de joasă frecvență care trece prin pereți și podea și pare să vină din toate direcțiile.

Inițial, Payne a crezut că zgomotul provine de la un fel de mașinărie, dar nu a putut găsi sursa. Sunetul nu a dispărut și nu putea să scape nicicum de el.

Chiar și după ce a călătorit 20.000 de kilometri din Anglia în Noua Zeelandă, Payne putea să audă sunetul.

I-a dat viața complet peste cap. Payne a fost nevoit să își dea demisia, a devenit tot mai izolat. Nu s-a mai văzut nici cu prietenii lui.

Când Payne a încercat să găsească mai multe informații despre acest fenomen pe internet, a descoperit că el nu era singurul care suferă de această problemă.

„Am descoperit că se întâmpla peste tot. Nu te poți ascunde niciunde de el”, a povestit Payne.

Ceea ce auzea Payne se numește „the Hum” (zumzet, murmur, vuiet), un fenomen global misterios care ar afecta în jur de 4% din populația lumii.

Fenomenul misterios a fost asociat cu mai multe sinucideri

Primele rapoarte serioase privind acest huruit înnebunitor au apărut în anii '70, atunci când mai mulți locuitori ai regiunii Bristol au scris ziarului Evening Post scrisori în care se plângeau că aud zgomotul asemănător unui motor de camion pornit sau un tunet constant – și este diferit de tinitus.

Unii locuitori ai orașului Bristol continuă să audă sunetul chiar și acum, dar zgomotul ciudat a fost raportat în diverse locuri din toată lumea, de la suburbiile orașului Tokyo și până la Taos, în Mexic, și Largs, în Scoția.

Mulți dintre cei afectați au ajuns să sufere de anxietate și depresie, iar fenomenul a fost asociat cu mai multe sinucideri. De-a lungul timpului, au apărut diverse teorii și s-au desfășurat nenumărate investigații, dar nu s-a ajuns la niciun consens până acum.

În 2010, huruitul infernal s-a răspândit și în Canada – mai precis, în Windsor, Ontario. Localnicii au descris un sunet de frecvență joasă reverberant care le făceau să vibreze geamurile, a povestit autorul canadian Jordan Tannahill.

„Uneori provoca sângerări nazale, dureri de cap și chiar insomnie”, a spus autorul care a ajuns să scrie un roman bazat pe acest fenomen intitulat „The Listeners”. Povestea a fost adaptată într-un serial produs de BBC.

„A fost un coșmar. Mi-a distrus cariera”

„A fost un coșmar. Mi-a distrus cariera”, a spus Payne. „Mi-am abandonat jobul la un moment dat, așa că trăiam din economii și încercam să mă descurc cum puteam. A fost destul de oribil – nu puteam să dorm din cauza zgomotului care îmi zguduia capul în continuu.”

„Eu obișnuiam să fiu viața și sufletul petrecerii, dar m-am retras din viața socială. M-a făcut să mă simt foarte izolat și nu am mai făcut nimic”, a povestit Payne.

Singurul lucru care i-a rămas a fost relația cu partenera. „Ea este foarte tolerantă și înțelegătoare în legătură cu toată problema, așa că nu cred că ne-a afectat pe termen lung pentru că încă suntem împreună.”

Dintr-o dată, într-o zi, sunetul îngrozitor a încetat. „A durat vreo 10 ani și ajunsesem în genunchi. Prima dată m-am gândit: 'Ah, o să revină mâine și mâine și mâine', dar nu s-a întâmplat. Treptat, viața mea s-a întors la un fel de normalitate.”

Payne a spus că a început de câteva luni să audă din nou un huruit, dar nu atât de puternic ca cel care l-a adus în pragul disperării.

Diferența dintre un huruit oarecare și îngrozitorul „the Hum” este importantă, a precizat Glen MacPherson, un psiholog și cercetător din Canada care a pus bazele proiectului The World Hum Map and Database, unde oamenii sunt invitați să raporteze experiențele prin care au trecut.

„Unul dintre scopurile proiectului meu este să separăm sunetele antropice de 'the Hum'”, a explicat MacPherson. Zumzetul rețelelor electrice, zgomotul industriei mineritului, pompele de căldură, traficul maritim și așa mai departe se pot manifesta în feluri în care sunt confundate cu marele huruit global.

„Nu există niciun dubiu că nenumărați oameni au fost torturați de acest sunet, dar întrebarea este ce sunet?” a continuat MacPherson.

Arme sonice, aparate pentru controlul minții și alte teorii ale conspirației

O echipă de cercetători francezi a propus ideea că 'the Hum' ar putea fi produs de valurile oceanice care lovesc platformele continentale și cutremură Pământul provocând vibrații. Alți oameni de știință au spus că ar putea fi asociat cu erupțiile vulcanice sau cutremurele.

Precum și în cazul altor mistere, huruitul enigmatic a fost folosit ca punct de plecare al mai multor teorii ale conspirației. „Una dintre ele este, bineînțeles, 5G”, a spus autorul canadian Tannahill.

Există și alte teorii încă și mai extreme care vorbesc despre arme sonice și aparate de control al minții dezvoltate de diverse guverne.

Undele radio cu frecvență extrem de joasă folosite pentru a comunica cu submarinele au dus și ele la teoria potrivit căreia 'the Hum' este un produs secundar al tehnologiei militare.

Payne a crezut la un moment dat că a înnebunit, așa că a mers la doctor, care i-a confirmat că nu suferă de tinitus. „Este o pulsație de joasă frecvență. Este foarte pătrunzătoare. Și orice ai face, nu o poți bloca.”

„Problema este că nimeni nu a reușit să o înregistreze. Din anumite motive, este extrem de evazivă. Pare că vine din toate direcțiile în același timp, aproape ca și când ar veni prin pământ.”

Alte posibile explicații: vibrații ale activității umane sau rezonanța Schumann

Asocierea dintre tinitus și huruitul omniprezent este una nefericită, potrivit lui MacPherson. În timp ce despre tinitus s-a scris de mii de ani, „the Hum” a apărut abia la începutul anilor '70.

În cartea lui Tannahill, sunetul misterios este asociat cu rezonanța Schumann – un fenomen științific real în care Pământul este lovit de 8 milioane de descărcări electrice în fiecare zi și care face ca spațiul dintre suprafața planetei și ionosferă să rezoneze.

Cercetările lui MacPherson arată că zgomotul ar putea fi declanșat la unii oameni de o anumită categorie de analgezice.

„Suntem destul de siguri că 'the Hum' este o percepție a sunetului generată intern – cu alte cuvinte, nu este un sunet adevărat, la fel cum tinitusul nu este un sunet real. Este probabil provocat de o combinație între o anume anatomie, expunere la mediu sau folosire a unor medicamente cu sau fără prescripție”, a spus MacPherson.

Payne nu este așa de sigur că aceasta ar fi explicația. „Există această idee că ar putea fi suma totală a întregii activități umane, care ar provoca un fel de val permanent de vibrații în lume. Și nu toată lumea îl poate auzi. Dar asta este normal. Ființele umane nu sunt toate la fel.”

„Dar, sincer, pur și simplu n-am nicio idee ce este”, a conchis Payne.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția pe care au avut-o doi americani când au văzut pentru prima oară Casa Poporului: “Sper ca România să...
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau seama că suporterul numărul 1 al lui...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
Specialiștii spun că au găsit cauza cancerului colorectal la tineri. Ce legătură au fructele pe care le...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creșteri mari de pensie în ianuarie. Ce se întâmplă cu pensiile restante?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
donald trump junior alaturi de tatal sau
Donald Trump Jr. îl acuză pe Biden că vrea să declanșeze al Treilea Război Mondial, înainte ca tatăl său „să...
Digi Animal World
Un bărbat a încercat să scoată ilegal din Peru 320 de tarantule și 110 chilopodele. Unde le-au găsit...
Film Now
James Van Der Beek, prima apariție pe covorul roșu după ce a anunțat că are cancer. Cum arată celebrul actor...
UTV
Angelina Jolie, aparitie rara alaturi de fiul ei si al lui Brad Pitt