Uraganul Matthew a lăsat dezastru în urmă în Caraibe şi în Statele Unite. În Haiti, bilanţul a ajuns la 1.000 de morţi, a anunţat un oficial guvernamental citat de Reuters. Oficialii haitieni se tem acum de o posibilă epidemie de holeră, deoarece boala a început deja să se răspândească, iar spitalele au fost distruse de uragan. În Statele Unite, bilanţul a ajuns la 17 morţi. Peste 1,6 milioane de oameni sunt în continuare fără curent electric ca urmare a furtunii.
Echipele de intervenţie din Haiti au fost desfăşurate în număr mare în zonele afectate de uraganul Matthew. În oraşul Jeremie, unul dintre cele mai afectate, autorităţile au început să îngroape victimele în gropi comune, pentru a preveni răspândirea bolilor. Cea mai periculoasă este holera, care apare când apa potabilă devine contaminată.
Localnic: „Este o stare de urgenţă din cauza victimelor. Aşa că oficiali guvernamentali, poliţişti şi pompieri trebuie să meargă în Jeremie să ajute oamenii.”
În ţara vecină, Cuba, cel mai afectat oraş a fost Baracoa, aflat la mai puţin de 200 de kilometri de Jeremie, peste Marea Caraibilor. Mare parte din localitatea istorică a fost distrusă de valurile mari şi de vântul puternic. Preşedintele Raul Castro a venit să vadă pagubele şi să-i încurajeze pe localnici.
Raul Castro, preşedintele Cubei:: „Cel puţin nimeni nu are o stare de spirit mai bună, toată ţara se uneşte, toată ţara. Cel mai important este că nu a murit nimeni.”
În Statele Unite, în cele patru state lovite de Matthew, autorităţile au început să salveze sinistraţi şi să se pregătească de reconstrucţie.
Pat McRory, guvernatorul Carolinei de Nord: „O lecţie pe care am învăţat-o este că, deşi un uragan trece de la categoria patru la categoria 1, pericolul există în continuare.”
Autorităţile americane estimează că efectele uraganului Matthew vor persista şi în următoarea perioadă, mai ales inundaţiile.