Germania, îngrijorată de legea „anti-Soros” din Ungaria
Data publicării:
Germania și-a exprimat miercuri „marea îngrijorare” după adoptarea de către Ungaria a unei legi care înăsprește controlul asupra ONG-urilor ce beneficiază de fonduri străine și a făcut apel la Budapesta să respecte principiile democratice ale UE, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Ungaria se alătură astfel unei serii de țări precum Rusia, China și Israel, care consideră că finanțarea străină pentru ONG-uri (...) este un act ostil sau cel puțina inamical”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Martin Schöfer.
„Libertatea, democrația, statul de drept și drepturile omului nu pot fi puse sub semnul întrebării în Europa. Aceste valori sunt fundamentele Uniunii Europene”, a adăugat el.
Noua lege adoptată marți și promovată de premierul Viktor Orban obligă ONG-urile care beneficiază anual de peste 24.000 de euro reprezentând fonduri străine să furnizeze o listă cu principalii lor susținători financiari externi și să se înregistreze ca „organizație care beneficiază de finanțări străine.
Obiectivele legii sunt, conform guvernului, îmbunătățirea „transparenței” și lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.
Organizația Amnesty International și-a exprimat la rândul ei îngrijorarea în legătură cu asemănarea dintre noua lege și cea adoptată în 2012 în Rusia, care obliga ONG-urile să se înscrie drept „agenți străini”.
Prin noua lege, Orban l-ar viza în special pe miliardarul american George Soros, care finanțează o serie de ONG-uri destinate promovării unei „societăți deschise”, în principal în fostele țări comuniste europene, inclusiv în Ungaria.
Nu este singurul dosar asupra căruia Berlinul și Budapesta au o dispută. Germania reproșează Ungariei în special refuzul de a primi cota de refugiați asumată.