Parlamentul ungar a adoptat, marți, o lege controversată care sporește controlul guvernamental asupra organizațiilor neguvernamentale care beneficiază de finanțare externă. Actul normativ, criticat de UE și de ONU, vizează în mod special organizațiile susținute de miliardarul american George Soros, informează Agerpres.
Actul normativ a fost adoptat cu 130 de voturi pentru, 44 de voturi contra și 24 de abțineri.
Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanțări externe de peste 7,2 milioane de forinți (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept „organizații susținute din străinătate”.
În schimb, guvernul de la Budapesta afirmă că vrea să se asigure că există o mai mare transparență în ceea ce privește activitatea acestor ONG-uri, potrivit Reuters. ONG-urile și grupurile pentru apărarea drepturilor omului susțin că legea le stigmatizează și încearcă să le reducă la tăcere.
Examinarea textului legislativ, pregătit timp de mai multe luni, a fost amânată de mai multe ori pe fondul criticilor contra acestei măsuri considerate discriminatorii de către detractorii săi.
Experții Consiliului Europei ceruseră Budapestei să modifice proiectul de lege, estimând că sancțiunile suportate de ONG-uri, în special posibila lor dizolvare, în caz de încălcare a legii sunt disproporționate.
Această inițiativă și legea privind universitățile străine adoptată în luna aprilie și considerată ca vizând Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de Soros la Budapesta, au fost condamnate de către Uniunea Europeană și au dus la ample manifestații de protest în capitala ungară.