General american: China poate lansa bombardamente de pe orbita terestră cu ajutorul armelor hipersonice

Data actualizării: Data publicării:
International Space Station Above Earth
Pământul, văzut de la 400 km, de pe Staţia Spaţială Internaţională. Foto: Profimedia Images

Noua rachetă hipersonică a Chinei este capabilă să se menţină un timp indefinit pe orbita terestră, ceea ce ar permite armatei chineze să lanseze „bombardamente orbitale” asupra oricărei ţinte de pe planetă, a avertizat, într-un interviu online, generalul-locotenent Chance Saltzman, adjunctul şefului Operaţiunilor Spaţiale (cyber şi nucleare) din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA.

În luna octombrie, Financial Times a publicat un articol referitor la testarea de către China, în luna august, a unei rachete hipersonice care a fost lansată pe orbita terestră. Racheta ar fi înconjurat Pământul înainte de a coborî spre ţinta (aflată în China), pe care a ratat-o însă cu aproximativ 32 de kilometri.

„Cred că vorbim despre un sistem cu totul diferit”, a spus generalul american referitor la noua armă hipersonică a Chinei, despre care a precizat că este un aşa-numit „sistem de bombardament orbital” (în limba engleză: Fractional Orbital Bombardment System -FBOS).

China Launches Longest Crewed Mission to New Space Station
China a testat o rachetă nucleară hipersonică, folosind modelul de rachetă „Long March", cu care au zburat și astronauții chinezi în misiunea recentă Shenzhou-13. Foto: Kevin Frayer/ Getty Images

Chance Saltzman a explicat că această rachetă se deosebeşte de rachetele clasice, balistice, care realizează un zbor suborbital, pe o traiectorie balistică uşor de determinat. În schimb, racheta hipersonică a Chinei poate rămâne pe orbita terestră cât de mult doresc cei care o controlează. În momentul în care e selectată o ţintă terestră, racheta părăseşte orbita şi e lansată asupra coordonatelor ţintei.

Avantajul strategic al unei astfel de arme este că ea poate fi transformată într-un „satelit”, iar potenţialii inamici nu pot anticipa momentul exact în care racheta va fi lansată asupra vreunei ţinte, aşa cum se întâmplă în cazul unei rachete balistice clasice, a cărei lansare poate fi uşor observată din satelit iar traiectoria (şi ţinta vizată) poate fi calculată precis.

Generalul american a recunoscut că, în acest caz, este vorba despre „o capacitate tehnologică extrem de dezvoltată” la care Forţele Spaţiale SUA trebuie să găsească o modalitate de contracarare.

„Este necesar, în opinia mea, ca Forţele Spaţiale americane să se asigure că putem dezvolta acele capacităţi care să ne permită să monitorizăm astfel de arme, înainte de a fi lansate, la modul ideal, dar şi pe întreaga durată a funcţionării lor, indiferent dacă sunt pe orbită sau nu”, a spus Saltzman.

„Momentul Sputnik” al Chinei în materie de armament hipersonic

Pe măsură ce China dar și Rusia își dezvoltă propriile versiuni de rachete hipersonice, Pentagonul a făcut de asemenea o prioritate din dezvoltarea armelor hipersonice. Un test american cu rachetă hipersonică a eșuat luna trecută, dar Pentagonul insistă că rămâne pe drumul cel bun pentru a livra arme hipersonice în următorii ani.

China Anniversary Parade
Vehicule militare chineze care transportă rachete hipersonice DF-17, prezentate la o paradă militară din 2019. Foto: Profimedia Images

În urmă cu o lună, generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore Întrunite ale Armatei SUA s-a arătat îngrijorat de progresele pe care China le-a înregistrat în domeniul armelor hipersonice. Oficialul american a recunoscut că Beijingul este foarte aproape, din acest punct de vedere, de „un moment Sputnik”.

Rachetele hipersonice mai sunt denumite și „vehicule” ori „planoare hipersonice” deoarece, spre deosebire de rachetele balistice clasice, nu au o traiectorie predeterminată (balistică). În schimb, ele pot „plana” cu viteze de peste cinci ori mai mari decât cea a sunetului (circa 6.200 de kilometri/oră) și chiar executa, teoretic, manevre evazive.

Armele hipsersonice se împart în două mari categorii: „planoare” și rachete hipersonice „de croazieră”. În prezent, principalele puteri militare ale lumii se concentrează pe realizarea și perfecționarea armelor din prima categorie - „planoarele hipersonice”, lansate cu ajutorul unei rachete clasice și transportate astfel până în straturile superioare ale atmosferei, de unde sunt apoi lansate asupra țintei vizate.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...