Programul de dezvoltare de noi rachete hipersonice destinate armatei SUA a înregistrat joi un eșec, după lansarea eșuată a unei rachete purtătoare, care urma să lanseze ulterior racheta hipersonică pe care o transporta, informează Reuters.
Scopul testului era „validarea unor anumite aspecte” ale viitoarei rachete hipersonice a Pentagonului, au declarat pentru Reuters surse apropiate incidentului.
Astfel de rachete hipersonice, cunoscute și sub denumirea de „vehicule hipersonice” sau „planoare hipersonice”, sunt lansate cu ajutorul unei rachete clasice și transportate până în straturile superioare ale atmosferei, după care ele se desprind și „planează” cu viteze de peste cinci ori mai mari decât cea a sunetului (în jur de 6.200 de kilometri/oră), înainte de a lovi țintele vizate.
În paralel, Statele Unite au anunțat că au testat miercuri cu succes componente „prototip” ale rachetelor hipersonice, care vor fi folosite pentru a dezvolta acest nou tip de armă într-un domeniu în care țări precum China sau Rusia au luat un avansa față de SUA, informează AFP.
Astfel, trei teste, efectuate miercuri la centrul de testare Wallops al NASA din Virginia, în apropiere de Washington, au fost efectuate „cu succes”, a spus US Navy într-un comunicat, informează Agerpres.
Aceste teste „au demonstrat tehnologii hipersonice avansate, capabilităţi şi sisteme prototip într-un mediu de operare realist”, se mai arată în comunicat.
Ce arme hipersonice au China și Rusia
China a lansat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, care a înconjurat Pământul pe o orbită joasă înainte de a coborî spre ţinta sa, pe care a însă a ratat-o. China a negat informația și a precizat că, în realitate, a fost vorba despre un „test de rutină al unui vehicul spaţial, destinat să testeze tehnologia navelor spaţiale reutilizabile”.
China a prezentat în 2019 o rachetă hipersonică, DF-17. Această armă cu rază intermediară (aproximativ 2.000 de kilometri), sub forma unui „planor”, poate transporta inclusiv focoase nucleare.
Rușii au lansat recent o rachetă hipersonică Zircon de pe un submarin şi au operaționale, de la sfârşitul lui 2019, rachetele hipersonice Avangard cu capacitate nucleară. Potrivit Moscovei, Avangard este capabil să atingă o viteză de Mach 27 şi să-și schimbe cursul şi altitudinea ceea ce le-ar face mai dificil de detectat și interceptat.
Pentagonul speră să lanseze primele sale rachete hipersonice în jurul anului 2025.
Editor : M.L.