Vasta operațiune care a dus la arestarea a circa 800 de infractori din întreaga lume a fost posibilă cu ajutorul unuia dintre ei, a dezvăluit poliția australiană, potrivit BBC. Individul, un dealer de droguri cu reputație de influencer în lumea crimei organizate, a fost folosit de polițiști pentru a distribui aplicația prin intermediul căreia comunicau infractorii, ceea ce a permis supravegherea comunicațiilor și, în final, prinderea lor.
Poliția australiană a dezvăluit marți presei că bărbatul care i-a ajutat să distribuie aplicația de mesagerie controlată de FBI este un fugar, pe nume Hakan Ayik.
Acuzat a fi el însuși dealer de droguri, Ayik a fost identificat de anchetatori drept un influencer în lumea criminalității, iar agenții sub acoperire i-au dat un telefon cu o aplicație de mesagerie controlată de FBI, pe care el l-a recomandat apoi celorlalți infractori.
„A fost ales din cauza statutului său în lumea crimei organizate”, a declarat un anchetator pentru Australian Telegraph, potrivit BBC. „Era vizat ca cineva care prezintă încredere și care este capabil să distribuie aplicația”.
Ayik locuia în Turcia, însă poliția australiană l-a convins să se predea pentru siguranța lui.
Cine este Hakan Ayik
Cunoscut drept Joseph Hakan Ayik, 42 de ani, este fiul unor imigranți turci, care a crescut într-o suburbie a metropolei Sydney.
În presa australiană Ayik era prezentat ca „gangsterul de pe Facebook”, după ce s-au scris articole despre stilul său de viață extravagant și despre legături cu lumea bandelor și a drogurilor.
El a părăsit Australia după ce a fost identificat drept suspect principal într-un dosar de trafic de heroină. A fost arestat în Cipru, în 2010, dar a dispărut după ce a fost eliberat pe cauțiune. De atunci, se află pe lista celor mai căutați infractori din Australia.
În filmările publicate de presa australiană, Ayik apărea conducând o mașină sport de 300.000 de dolari, cu ceas cu diamante la mână și ascultând muzică ce face referire la cariera lui interlopă.
Săptămâna aceasta, în presă au apărut informații potrivit cărora Ayik ar fi personaj cheie într-o grupare cunoscută drept „Cartelul Australian”, care introduce anual droguri de 1,5 miliarde de dolari în țară.
Jurnaliștii de investigație au reușit să-l localizeze în Turcia, unde continuă să ducă același trai de lux, cu bani investiți în afaceri și două case în zone rezidențiale exclusiviste. El ar trăi sub numele de Hakan Reis, ar fi renunțat la cetățenia australiană și ar fi căsătorit cu o olandeză, cu care are doi copii.
Cum a fost folosit Hakan în operațiune
Operațiunea de marți a dezvăluit legături între clanuri criminale și carteluri de droguri de pe întreg globul. Forțele de poliție au reușit sute de arestări în mai multe țări.
Poliția australiană spune că Hakan Ayik a jucat un rol esențial în această operațiune. Investigatorii i-au dat un telefon cu aplicația ANOM instalată, pe care el a recomandat-o apoi celorlalți membri ai lumii interlope.
În total au fost identificate circa 12.000 de telefoane cu aplicația pre-instalată circulând pe piața neagră, iar utilizatorii noi primeau un cod de la cei vechi pentru a putea folosi aplicația, ceea ce crea un element de încredere.
„Am stat în buzunarul crimei organizate”, a declarat comisarul de poliție Reece Kershaw.
Polițiștii au putut astfel să citească milioane de mesaje în timp real, privind punerea la cale a unor crime, trafic de droguri și alte infracțiuni.
Hakan Ayik nu a fost arestat în timpul operațiunii, însă anchetatorii spun că ceilalți infractori reținuți vor ști că el „i-a pus în situația asta”.
„Aceste telefoane sunt aproape peste tot... e ca un arbore genealogic, probabil că poți urmări înapoi toate telefoanele până el”, a spus Jared Taggart, ofițer în cadrul poliției federale australiene.