Fenomenele meteo extreme au început să schimbe planurile de vacanță

Data publicării:
turisti pe sezlong la mare
Foto: Profimedia

Mai multe decese cauzate în această vară de canicula care a lovit destinații turistice de la țărmul Mării Mediterane atrag atenția asupra modului în care schimbările climatice vor afecta în viitor planificarea concediilor, relatează BBC.

În mod tradițional, vara este sezonul de vârf al călătoriilor în renumite destinații însorite, cum ar fi Grecia și Italia, pentru că turiștii preferă să-și petreacă vacanțele la malul mării. Cu toate acestea, pe măsură ce temperaturile continuă să crească în întreaga Europă, multe dintre aceste destinații devin din ce în ce mai inconfortabile și chiar periculoase, ceea ce determină turiștii și agențiile de turism să-și schimbe planurile.

Agențiile care oferă activități în aer liber sunt afectate în mod deosebit. De exemplu, un operator care organizează pelerinaje de-a lungul Camino de Santiago (nord-vestul Spaniei), a observat o schimbare clară atât a orelor, cât și a rutelor pe care turiștii le rezervă. Reprezentantul agenției de turism spune că lunile de iarnă înregistrează în mod tradițional mai puține rezervări, dar acest lucru s-a schimbat în ultimii ani. „În vreme ce verile devin mai sufocante, oamenii preferă o săptămână de ploaie decât să sufere o insolație”, a spus acesta.

O altă agenție de turism, care oferă călătorii în destinații din întreaga lume, a trebuit să facă modificări în privința tururilor care includ itinerarii parcurse pe jos, în special în lunile mai calde. „Am văzut mai mulți clienți care au început să se îndrepte spre perioadele dintre vârful de sezon și extra-sezon pentru unele dintre tururile active. Credem că vremea a contribuit la aceste decizii”, a declarat reprezentantul acesteia.

Valurile de caniculă nu sunt singurul motiv de schimbare a planurilor de vacanță. Alte dezastre naturale, cum ar fi incendiile, uraganele și inundațiile, sunt, de asemenea, în creștere și vor avea un impact asupra călătoriilor. Anul trecut, la nivel global, o agenție de turism din Marea Britanie a notat 121 de fenomene meteo extreme pe care le-a pus pe seama schimbările climatice.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din martie 2024, mai multe destinații, în special la Marea Mediterană, se confruntă cu daune semnificative din cauza schimbărilor climatice. Studiul sugerează, de asemenea, că multe locații din Europa se vor confrunta cu o schimbare a cererii. Fie că este vorba de o scădere a turismului în lunile mai calde, de o creștere a numărului de călătorii către destinații mai temperate în timpul verii, sau de mai mulți turiști care caută perioadele dintre sezon și extra-sezon, cum ar fi primăvara sau toamna.

Într-adevăr, destinațiile mai răcoroase, cum ar fi Suedia, Islanda și Țările de Jos, înregistrează deja o creștere a rezervărilor în timpul verii. O agenție de turism a raportat BBC date care arată o creștere semnificativă a rezervărilor pe timp de vară pentru Islanda și Suedia (49%, respectiv 47%). În mod similar, Scandinavia a înregistrat o creștere de 27%. Olanda este în creștere cu 33%, iar Norvegia și Irlanda au crescut cu 16%, respectiv 13%.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Data exactă când ajunge viitura de pe Dunăre în România. Alertă maximă pentru români
Digi FM
Suma infimă cu care i s-a mărit pensia lui Irinel Columbeanu după recalculare. Nu reușește să-și plătească...
Pro FM
Julio Iglesias Jr., mesaj emoționant pentru noua lui iubită, care a împlinit 37 de ani. Fanii, val de...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, starul anilor ’90, doi copii și 22 de ani de mariaj. Și-a sărbătorit fiica: “Te iubesc...
Adevarul
Europa, salvată de o beție cruntă. Împăratul care a adus apocalipsa pentru europeni se desfăta cu o fântână...
Newsweek
Cercetătorii au privit sub „Ghețarul Apocalipsei”. Ce au descoperit poate însemna sfârșitul planetei
Digi FM
Exclusiv| Există vreo posibilitatea ca telefoanele să explodeze în buzunarul nostru? Ce spune fizicianul...
Digi World
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Superba și emblematica Sophia Loren, la 90 de ani. Cum arată acum și care e povestea celei care a devenit...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...