Explozii la Boston, trei persoane au murit. Barack Obama: Orice grup responsabil va simţi puterea justiţiei
Actualizare 22.27. Autoritățile americane au anunțat că oferă o recompensă de 50.000 de dolari în schimbul informațiilor care vor duce la prinderea și condamnarea celor care au pus la cale atentatele din Boston.
Cel puţin trei oameni au murit şi alţi 144 au fost răniţi după ce două explozii puternice s-au produs pe traseul Maratonului din Boston, aproape de linia de sosire. Deflagraţiile au avut loc în timp ce sute de oameni asistau la cursă. Până acum, nu există nici un suspect oficial, dar oficiali ai Poliţiei au rugat cetăţenii să fie atenţi la un bărbat cu ten închis la culoare, cu un rucsac negru în spate, care ar fi încercat să intre într-o zonă restricţionată cu puţin timp înainte de prima explozie. Autorităţile cercetează de asemenea un cetăţean saudit care se află internat în spital cu răni la picioare.
Printre morţi se numără şi un copil de opt ani, iar în cazul mai multor persoane grav rănite, medicii au decis să le amputeze membrele. 17 persoane se află în stare gravă în spital. În primă instanţă, răniţii au fost îngrijiţi în centrele de prim ajutor puse la dispoziţie de organizatorii maratonului.
Exploziile s-au produs foarte aproape de linia de final a maratonului, la ora locală 2:50, la aproximativ trei ore după ce primii atleţi terminaseră cursa. Deflagraţiile au avut loc pe trotuar, dispozitivele explozive fiind plasate în pubele.
FBI şi Casa Albă tratează tragedia drept un act terorist, preşedintele Barack Obama dând asigurări că persoanele vinovate vor plăti pentru acest act terorist: „Orice persoană responsabilă, orice grup responsabil va simţi toate rigorile legii”, a spus el.
Potrivit poliţiştilor, bombele nu au fost puternice, ceea ce a scăzut amploarea tragediei.
După cele două deflagraţii, poliţia a descoperit alte trei pachete suspecte, care au fost detonate controlat. Întreaga zonă a fost închisă, iar cursele aeriene au fost interzise deasupra oraşului Boston.
Mai multe oraşe din Statele Unite au fost puse sub alertă, de teama unor incidente similare. Congresul a ţInut un moment de reculegere pentru victime, iar secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon, a condamnat atacul, pe care l-a catalogat drept „o violenţă fără sens”.
La eveniment asistă anual mii de spectatori. Atacul din Boston prin ochii martorilor
Exploziile din timpul maratonului din Boston au creat panică printre spectatorii prezenţi la evenimentul sportiv. Un jurnalist român stabilit în Statele Unite, Marian Petruţa, a declarat la Digi24 că locurile în care au fost amplasate pachetele explozibile nu au fost alese întâmplător, fiind vorba de un eveniment la care asistă mii de oameni.
„Mi-a luat cinci-zece secunde să-mi dau seama ce se petrece, pentru că aşa ceva nu se putea întâmpla acolo. A fost ireal. Capul mă ducea într-o direcţie, iar picioarele în alta”, a povestit un spectator, devenit martor al tragediei.
„Am auzit ceva ca un tun. Am văzut mult fum, mă întrebam de ce s-ar trage cu tunul, era ciudat. Apoi am văzut şi a doua explozie”, povesteşte alt martor.
Mai mulţi români stabiliţi în Boston au asistat şi ei la atac. „Plecasem de acasă la câteva sute de metri de Piaţa Capri, unde s-a întamplat. Apropiindu-mă de piaţă am auzit două explozii. Lumea a năvălit de pe trotuare, să se uite la piaţă. Era agitată şi se întreba ce s-a întâmplat”, povesteşte Alexandru Ciurea, român stabilit la Boston.
Atacul a coincis şi cu o zi de sărbătoare în Boston, Ziua Patrioţilor, iar multă lume era liberă.
„Maratonul de la Boston e unul dintre cele mai populare din lume. E un eveniment la care participă foarte multă lume. Cu siguranţă, camerele de luat vederi instalate de obicei pentru a supraveghea astfel de evenimente vor putea duce la elucidarea modului în care persoanele respective au transportat şi depozitat bombele, dacă e vorba de bombe”, a declarat jurnalistul Marian Petruţa, de la Boston.
Boston este unul dintre cele mai mare oraşe din Statele Unite şi locul în care, în 1773, a început Revoluţia Americană.
Actualizare ora 04:00 Numărul victimelor a crescut la trei morţi şi 138 de răniţi; un copil de opt ani este printre cei decedaţi. 17 persoane sunt în stare gravă, iar în cel puţin zece cazuri, medicii au decis amputarea de membre.
Actualizare ora 2:58 Mobilizare fără precedent pe Twitter, #BostonHelp. Oamenii donează sânge, oferă găzduire în casele proprii, mese calde sau un duş, chiar şi prize pentru încărcarea telefoanelor mobile sau wifi.
Actualizare ora 02:02 CNN transmite că 110 persoane cu răni cauzate de explozii, dintre care opt copii, ar fi tratate în spitalele din zonă. BBC păstrează bilanţul transmis iniţial de poliţia din Boston cu privire la răniţi, care a rămas neschimbat deocamdată: 23 de răniţi. NBC arată că unul dintre cei decedaţi ar fi un copil de opt ani, informaţie neconfirmată deocamdată de alte surse.
Actualizare ora 01:10 Preşedintele Barack Obama a transmis un scurt mesaj poporului american, fără să răspundă şi întrebărilor jurnaliştilor. Iată cele mai importante declaraţii:
- Am vorbit cu directorul FBI şi cu şeful securităţii statului; mobilizăm toate resursele necesare pentru a reacţiona la acest incident.
- În zile ca aceasta, nu există democraţi şi republicani, există doar cetăţeni americani.
- Autorităţile au la dispoziţie toate resursele pentru a ajuta victimele şi familiile acestora: poliţia din Boston, pompierii, echipele de urgenţă, Garda Naţională au răspuns eroic chemării.
- Mulţi americani se sacrifică zilnic în situaţii dificile şi periculoase.
- Încă nu ştim cine a făcut asta şi de ce, iar oamenii nu ar trebui să tragă concluzii înainte de a avea toate informaţiile. Dar orice grup responsabil va simţi puterea justiţiei noastre.
- Astăzi este Ziua Patrioţilor. Boston e un oraş puternic, aşa sunt şi oamenii săi şi sunt convins că ei vor şti să aibă grijă unii de alţii.
- Vom afla cine a făcut asta şi îi vom aduce în faţa justiţiei.
Publicaţia New York Times a realizat harta exploziilor
De la faţa locului şi declaraţiile oficialilor, pe YouTube (playlist):
LIVE de la locul exploziei
Imagini de la locul exploziei
Actualizare ora 01:00 Şeful Departamentului de Poliţie Boston a declarat într-o conferinţă de presă că primele informaţii arată că incidentul de la Biblioteca JFK nu ar avea legătură cu exploziile produse în timpul Maratonului de la Boston. A fost vorba despre un incendiu într-o cameră tehnică, dar nu se poate confirma deocamdată dacă acesta a fost provocat de o bombă.
Actualizare ora 00:48 Publicaţia Boston Globe avansează un număr de cel puţin 90 de răniţi, iar The New York Post vorbeşte despre 12 decedaţi. Cifrele oficiale se menţin însă la doi morţi şi 28 de răniţi. Surse medicale citate de CNN vorbesc de 49 de răniţi.
Actualizare ora 00:20 Alte două pachete suspecte au fost descoperite pe traseul maratonului. Membrii echipelor de pirotehnişti încearcă să le detoneze controlat.
Actualizare ora 00:00 O a treia explozie s-a produs la Biblioteca J.F. Kennedy, la circa două ore de la primele explozii. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Între timp, un suspect a fost reţinut. Este vorba de un cetăţean saudit, şi el rănit într-una dintre explozii. Serviciile de telefonie mobilă sunt la ora transmiterii acestei ştiri suspendate, pentru a preveni detonarea altor bombe. Traficul aerian deasupra Bostonului este de asemenea oprit.
Actualizare ora 23:30 Bombele au fost puse în coșurile de gunoi din apropierea liniei de sosire la Maratonul de la Boston.
Actualizare ora 23:20 Atleta Nuţa Olaru, care s-a pregătit alături de Constantina Diţă-Tomescu, a participat la maraton şi a terminat cursa înaintea incidentelor. Momentan, este blocată la hotel împreună cu antrenorul ei. Conform gsp.ro, care a luat legătura cu sportiva, acesta este în siguranţă. Conform site-ului oficial al competiţiei, la maraton ar fi participat şi un alt român: Andrei Flueraşu (42 de ani).
Actualizare ora 23:10 Conform ultimelor informații, două persoane ar fi decedat în urma exploziilor și cel puțin 28 au fost rănite, informează CNN.
Actualizare 22.45. Cel puţin 12 oameni au fost răniţi în exploziile produse la maratonul din Boston, la ora 14:50 ora locală, anunţă surse citate de CBS News. Momentul exploziei s-a petrecut spre finalul cursei, după ce primii sportivi au trecut de linia de sosire.
Hotelul Fairmount Copley Plaza, în care este stabilit cartierul general al evenimentului sportiv, a fost închis ca urmare a incidentului. Potrivit CNN, cel puţin şase persoane au fost rănite în cele două deflagraţii majore. La locul incidentului au sosit zeci de ambulanţe şi vehicule ale serviciilor de securitate.
Atletul canadian Mike Mitchell, care terminase cursa, a povestit că se uita în spate, spre linia de sosire, când a văzut „explozia de proporții”. Acesta a mai spus că fumul s-a ridicat la 15 metri, în timp ce oamenii țipau și fugeau speriați.
Cel mai vechi maraton anual din lume
Maratonul din Boston este o competiție care se desfășoară anual, în a treia zi de luni din aprilie, de Ziua Patrioților. Prima ediție a avut loc în 1897, maratonul fiind inspirat din proba de la Jocurile Olimpice de la Atena, desfășurată cu un an înainte. An de an, sportivi profesioniști, dar și amatori, se întrec într-una din cele mai cunoscute evenimente de acest gen, din lume. Maratonul atrage la fiecare ediție în jur de 500.000 de spectatori. Anul acesta au participat 27.000 de sportivi din 96 de țări.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News