Foto Un detonator invizibil și baterii explozive. Detalii noi despre pagerele capcană cu care Israelul i-a păcălit pe militanții Hezbollah

Data actualizării: Data publicării:
prezentare video cu modelul de pager care au explodat în Liban
Modelul pagerelor care au explodat în Liban apare și într-un videoclip de prezentare de pe YouTube. Contul de pe care a fost postat videoclipul a fost între timp șters. Sursă: Youtube / Apollo Systems HK

Bateriile din interiorul pagerelor capcană proiectate de agenții israelieni ca să îi decimeze pe militanții Hezbollah au ajuns în Liban la începutul anului și aveau mai multe caracteristici înșelătoare și un călcâi al lui Ahile, scrie Reuters. Agenții au proiectat bateriile așa încât să ascundă o încărcătură explozivă foarte mică, dar letală, și un tip nou de detonator imposibil de detectat chiar și de aparatele cu raze X.

Agenții au creat magazine, pagini și postări online false pentru a-i păcăli pe membri Hezbollah care au cumpărat pagerele.

Designul ascuns al bombei din pager și povestea bine construită din spatele bateriilor le-au permis israelienilor să le dea o lovitură fără precedent inamicilor lor din Liban susținuți de Iran, care amenință acum să declanșeze un război regional mult mai extins în Orientul Mijlociu.

Un strat subțire de exploziv plastic cu șase grame de tetranitrat de pentaeritritol alb (PETN) a fost înghesuit între două celule de baterie, potrivit surselor din Liban și a pozelor văzute de Reuters.

Spațiul rămas dintre cele două celule de baterie era ocupat de o fâșie de material extrem de inflamabil care funcționa pe post de detonator.

Acest sandviș în trei straturi a fost introdus într-o folie neagră de plastic și încapsulat într-o carcasă de metal de mărimea unei cutii de chibrituri.

pager-hezbollah-israel-2
Toate obiectele care veneau la pachet cu pagerele capcană. Sursă: Youtube / Apollo Systems HK

Întregul mecanism era neobișnuit pentru că nu se baza pe un detonator în miniatură tipic, de obicei, în formă de cilindru.

Fără să aibă nicio componentă metalică, materialul folosit pentru a declanșa explozia avea un mare avantaj: la fel ca explozivii plastici, nu putea fi detectat de detectoarele cu raze X.

Când au primit pagerele în februarie, militanții le-au verificat să nu conțină explozibili, trecându-le prin detectoare de metale precum cele de la aeroport. Nimic suspicios nu a fost raportat.

Dispozitivele au fost probabil concepute să genereze o scânteie în interiorul acumulatorului pentru ca materialul detonator să ardă și să declanșeze explozia substanței PETN, potrivit celor doi experți în bombe consultați de Reuters.

La un moment dat, militanții Hezbollah și-au dat seama că bateria se descarcă mai repede decât era de așteptat, potrivit sursei din Liban. Însă, problema nu a stârnit îngrijorări de securitate majore – membrii grupării încă primeau pagere cu câteva ore înainte de atac.

Spitalele din Liban sunt în stare de alertă după situația creată de exploziile pagerelor. Foto: Profimedia Images
Pagerele și walkie-talkie-urile care au explodat în Liban au provocat moartea a 39 de persoane și rănirea a peste 3.400.. Foto: Profimedia Images

Pe data de 17 septembrie, mii de pagere au explodat simultan în suburbiile din sudul Beirutului și alte fortărețe ale Hezbollah – în majoritatea cazurilor, exploziile au fost precedate de sunetul care anunță primirea unui mesaj.

Multe dintre victimele atacului, care au fost transportate de urgență la spital, au avut răni la nivelul ochilor, degete lipsă sau abdomene găurite.

În total, atacul cu pagere capcană și explozia de a doua zi a dispozitivelor walkie-talkie cu care militanții comunicau au dus la moartea a 39 de persoane și rănirea a peste 3.400.

Două surse din serviciile de securitate din Occident au spus că agenția israeliană Mossad a pus la cale atacurile cu pagere și walkie-talkie-uri explozive.

Oficialii americani au spus că nu au fost informați despre această operațiune înainte ca ea să aibă loc.

pager-hezbollah-israel-4
Bateriile în care agenții israelieni au ascuns explozibilii erau prezentate ca fiind foarte rezistente și performante. Sursă: Youtube / Apollo Systems HK

Sursa de energie a pagerelor arăta ca orice alt acumulator litiu-ion folosit în mii de dispozitive electronice din întreaga lume. Și, totuși, bateria din seria LI-BT783 avea o problemă: la fel ca pagerele, ea nu se găsea pe piață.

De aceea, agenții israelieni au inventat un întreg istoric. „Vrei să te asiguri că dacă le verifică, vor găsi ceva. Dacă nu găsesc nimic, nu este bine”, a explicat un fost spion israelian care nu a fost implicat în operațiune.

Inventarea unui istoric - „legende” - pentru agenții sub acoperire a fost de mult timp o abilitate de bază a agențiilor de spionaj.

Ceea ce i-a păcălit pe membrii Hezbollah este că agenții israelieni le-au vândut un model personalizat, AR-924, sub numele cunoscutei mărci taiwaneze Gold Apollo.

Agenții israelieni au creat un website, magazine online și discuții pe un forum despre pagere pentru a da mai multă credibilitate dispozitivelor care trebuiau să ajungă în mâinile Hezbollah.

Israeli Military Says Hezbollah Leader Hassan Nasrallah Killed, Unknown - 28 Sep 2024
Aproape toți liderii grupării Hezbollah, inclusiv Hassan Nasrallah, au fost uciși în bombardamentele lansate de Israel. Foto: Profimedia Images

Gruparea din Liban a trecut la pagere la începutul anului, după ce au realizat că rețeaua de telefonie pe care o foloseau fusese compromisă de agenții Israelului.

Imediat după atacuri, Israelul a invadat sudul Libanului ca să lupte contra grupării Hezbollah și a lansat o campanie de bombardamente aeriene care i-au eliminat aproape pe toți liderii importanți ai militanților.

La 11 zile după atacuri, principalul oficial Hezbollah care a primit sarcina de a conduce o investigație internă pentru a descoperi cum s-a ajuns în această situație, Nabil Kaouk, a fost la rândul său ucis într-un bombardament israelian.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri