Acordul ar urma să fie semnat la la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, la sfârșitul lunii noiembrie.
„Până de curând, Rusia a fost relativ liniștită, fiind convinsă că Uniunea Europeană nu va semna Acordul de asociere, atât timp cât fostul premier, Iulia Timoșenko, rămâne în închisoare, iar președintele țării, Viktor Ianukovici, nu are de gând să elibereze principalul rival politic până la următoarele alegeri prezidențiale, care vor avea loc la începutul anului 2015”, scrie Nicu Popescu într-un articol pentru EUISS.
Potrivit acestuia, temerile că obstacolele existente vor fi depășite, iar relațiile dintre UE și Ucraina se vor îmbunătăți vor pune în mișcare autoritățile ruse. Acțiunile Moscovei și declarațiile oficiale provoacă mobilizarea oligarhilor ucraineni, care promovează activ în mass-media controlată idei împotriva Acordului de Asociere cu UE.
Un alt element al strategiei promovate de Moscova ar fi distrugerea popularității președintelui ucrainean, încercându-se a inocula că acesta ar fi responsabil pentru dificultățile economice provocate de partea rusă în economia ucraineană, și așa fragilă. Acest lucru l-ar putea costa președinția, mai scrie Nicu Popescu.
„De cealaltă parte, trebuie de spus că ucrainenii nu au dirijat perfect lucrurile. În luna martie, Ucraina a introdus taxe mai mari pentru importul automobilelor, decizie care i-a iritat pe toți exportatorii din Ucraina. Turcia a răspuns prin introducerea unui impozit de 23 % pentru exportul nucilor din Ucraina, iar Rusia a lovit din spate prin blocarea importului de ciocolată ucraineană Roshen”, se mai spune în articolul citat de Unimedia.
De altfel, în august președintele rus a avertizat că Uniunea Rusia-Kazahstan-Belarus va adopta „măsuri de protecţie” în cazul în care Ucraina va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Anterior, Patronatul ucrainean anunța că mărfuri ucrainene întâmpină dificultăţi la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra în Uniunea Vamală cu Rusia, Kazahstan şi Belarus, condusă de Moscova.