Deşi are doar 12 kilometri, frontiera terestră dintre Maroc şi enclava spaniolă Melilla este una dintre cele mai securizate, şi în egală măsură, cele mai atacate frontiere din lume.
Sute de camere de supraveghere, mii de senzori de mişcare împânzesc zona, patrulată oricum non stop de cei mai bine pregatiţi militari ai Spaniei.
În luna septembrie, mai bine de 300 de persoane au escaladat gardurile extrem de înalte. 150 dintre ele au reușit să intre din Maroc în Melilla. Asaltul masiv al imigranţilor i-a luat prin surprindere pe ofiţerii gărzii civile.
Ofițerul de la Garda Civilă supraveghează fiecare centimetru din aceasta frontieră de 12 kilometri, care desparte Marocul de Melilla.
Daca senzorii semnalează ceva, prin acest sistem se poate vedea, în timp real, despre ce este vorba și poate fi trimisă o echipă a Gărzii Civile.
Imaginile filmate de Garda Civilă în noaptea marelui asalt din 17 septembrie au convins echipa Digi24 să treacă frontiera în Maroc.
Ajunşi pe muntele Gurugu, jurnaliștilor Digi24 nu le-a fost greu să găsească acolo cărările folosite de imigranţi.
După ce parcurg mii de kilometri prin Africa, cei care doresc să ajungă pe teritoriul spaniol petrec zile, nopţi întregi, în aşteptarea unui moment prielnic, pentru a sări gardurile frontierei.
Corespondent Digi24 în Spania, Ciprian Bălțoiu, a ajuns într-unul dintre locurile în care mulți dintre cei care încearcă să ajungă în Melilla se ascund noaptea.
Însă ce nu știu ei e că, imediat ce se ridică în această zonă, camerele de luat vederi de la frontiera cu Melilla deja îi detectează fie zi, fie noapte.
Şi pe partea marocană există pază, însă militarii de aici sunt uşor de corupt. Ceea ce îngreunează misiunea Gărzii Civile spaniole, mai ales că Melilla trebuie să facă faţă unui aflux zilnic de aproximativ 35.000 de marocani, care au dreptul legal să intre în acest teritoriu al Uniunii Europene, însă nu au voie să meargă mai departe.
Asta nu înseamnă că nu există persoane dispuse să îi ajute pe imigranţi să ajungă în Spania. Ce metode ingenioase găsesc aceştia pentru a trece frontiera, aflaţi în următorul reportaj din Melilla.
Mâine, în al treilea reportaj filmat de reporterii Digi 24 pe teritoriul spaniol din Africa, în Melilla, aveți ocazia să vedeţi cum reuşesc emigranţii să treacă frontiera în Europa. Reţelele clandestine folosesc maşini modificate, iar oamenii sunt înghesuiţi în zona motorului sau în portbagaj.
Nu pierdeţi un reportaj, în exclusivitate, despre sacrificiul pentru libertate!