Exclusiv. Ce vizitează turiştii în Coreea de Nord - Corespondenţă pentru Digi24.ro

Data actualizării: Data publicării:
18110879_1672319762796651_1225037273_n
Foto Mihai Titienar

Mihai Titienar a călătorit în Coreea de Nord la mijlocul lunii aprilie. Într-o corespondenţă exclusiv pentru Digi24.ro, românul a descris atmosfera din această ţară cunoscută pentru ermetismul său, dar care azi face să se vorbească mai mult ca oricând de spectrul unui război în regiune. Într-un nou material pentru Digi24.ro, Mihai face un inventar al locurilor care pot fi vizitate. Obsesia pentru cultul personalităţii e izbitoare şi, după cum veţi putea observa, definitorie pentru traseul pregătit de regim turiştilor străini.

18136488_1672319579463336_811001400_n
Foto: Mihai Titienar

Jurnal. Ce am vizitat în Coreea de Nord

Cele 7 zile pe care le-am petrecut în Coreea de Nord au fost încărcate cu evenimente la care am participat și vizite la obiective importante. Unii colegi se plângeau că programul zilnic începea înainte de ora 8AM și se termina târziu, uneori după 9PM. Voi povesti mai jos ce am văzut în câteva din cele mai importante locuri pe care le-am vizitat în Coreea de Nord.

Monumentul Mansudae

Acest monument care îi înfățișează pe cei doi lideri decedați ai Coreei de Nord – Kim Il Sung și Kim Jong Il, este un adevărat loc de pelerinaj pentru nord-coreeni. Ni s-a spus că toți oamenii care vizitează Phenianul vin aici prima dată pentru a-și arăta respectul față de conducătorii lor. Puteți urmări mai jos un material video pe care l-am înregistrat când am vizitat acest monument, în care armata depune flori la statuile celor doi lideri.

Mausoleul Soarelui

Asemeni lui Lenin, Ho Chi Minh sau Mao, trupurile lui Kim Il Sung și Kim Jong Il sunt conservate și expuse într-un mausoleu. În trecut am avut ocazia să vizitez și mausoleele unde sunt păstrate trupurile lui Mao și Ho Chi Minh, dar nu am văzut atât de mult ritual cum am văzut în Phenian. Condiția preliminară pentru a putea vizita mausoleul în care se află liderii coreenilor este să fii îmbrăcat corespunzător, nu în blugi sau tricou. După ce vei intra în complex, vei sta pe o alee rulantă, trecând la o viteză foarte mică prin mai multe încăperi în care se află fotografii cu Kim Il Sung și Kim Jong Il. Nu ai voie să te deplasezi pe acea pardoseală rulantă. Trebuie să aștepți în jur de 30 de minute până ajungi în sălile unde își duc somnul de veci liderii nord-coreenilor. Acolo, toți vizitatorii trebuie să se aplece de trei ori pentru fiecare dintre cei doi lideri. În caz că nu dorești să te apleci, este indicat să nu intri în mausoleu. În afară de cei doi lideri, în mausoleu sunt expuse și decorații primite de aceștia în timpul vieții (am văzut și două decorații oferite lui Kim Il Sung de către Nicolae Ceaușescu), dar și lucruri care le-au aparținut. M-a amuzat teribil să văd că sunt expuse și vagoanele de tren în care călătoreau cei doi lideri, precum și yacht-ul (de mărime considerabilă) ce i-a aparținut lui Kim Jong Il.

18190788_1674636855898275_962363310_n
Foto: Mihai Titienar

Zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud (DMZ)

La sfârșitul războiului coreean a fost stabilită linia care avea să separe cele două state noi apărute, numită generic “zona demilitarizată” pentru că pe suprafața sa nu poate fi așezat echipament militar. Cu toate acestea, ambele state au poziționat foarte mult echipament militar imediat după fâșia ce le separă, transformându-și granița comună într-unul dintre cele mai militarizate locuri din lume. Acolo am văzut Muzeul Nord Coreean al Păcii, - unde a fost semnat armistițiul războiului Coreean, mulți soldați, barăci ONU și, evident, Coreea de Sud. În viitor vreau să vizitez din nou acest punct, dar din partea sud coreeană.

Turnul Juche

A fost ridicat ca simbol al ideologiei de stat din Coreea de Nord – ideologia Juche. Aceasta se concentrează în jurul ideii de auto-susținere (self-reliance). De altfel, această ideologie a luat locului marxismului în discursul oficial al demnitarilor. În cărțile pe care le-am cumpărat, sau văzut pe durata șederii mele în Coreea de Nord, am identificat foarte puține referiri la marxism.

E interesant că cel care a redactat ideologia Juche – Hwang Jang-yop, profesorul lui Kim Jong Il, e și cea mai importantă persoană care a dezertat din Coreea de Nord până în prezent. Ce s-a întâmplat cu familia lui după acest eveniment e o altă poveste interesantă. De pe turnul Juche se poate admira o vedere de ansamblu asupra Phenianului.

18191212_1674637149231579_338385807_n

Muzeul Războiului Victorios

La intrarea în muzeu există o statuie coloră a lui Kim Jong Un, actualul lider al Coreei de Nord, în fața căreia a trebuit să ne aplecăm. A fost interesant să ascult și perspectiva nord-coreeană asupra războiului din 1950-1953. Cred că nu a fost ușor pentru amicii mei americani să viziteze acest muzeu, având în vedere duritatea cuvintelor care a fost folosită la adresa țării lor. În cadrul acestui muzeu am văzut și nava americană Pueblo, capturată de cord-coreeni în 1968.

Combinatul siderurgic Chollima

Pentru mine acesta a fost cel mai interesant loc pe care l-am vizitat în Coreea de Nord. Aparatura învechită m-a teleportat în URSS-ul lui Stalin. Mi-a plăcut foarte mult să văd cum hala pe care am vizitat-o noi era înțesată de imagini de propagandă care să îi motiveze pe muncitori. Chiar aveai sentimentul că te întorci în timp și vezi locuri despre care povestesc părinții și bunicii tăi.

18136919_1672307372797890_970839837_n
Foto: Mihai Titienar

Școală de elită

Am vizitat una din școlile de elită din afara Phenianului și am interacționat în engleză cu elevii care studiau acolo. Un lucru aparte a fost să observ cum mulți dintre aceștia se înghesuiau pe holuri cu mături și mopuri pentru a curăța o pardoseală care era deja curată.

O piață în care oamenii se întâlnesc pentru a dansa

Mai multe popoare din Asia sunt împătimite de dans, pe care îl practică, fără reținere, chiar și în spațiile publice. Coreea de Nord nu e o excepție, iar în zilele speciale oamenii se adună în piețe publice pentru a dansa. Nu te-ai aștepta să îi vezi pe nord-coreeni dansând cu atâta plăcere. Într-una din zile am asistat la o astfel de sesiune de dans. Puteți vedea mai jos imagini pe care le-am filmat acolo.

Alte locații importante vizitate: Metroul din Phenian, Arcul de Triumf, Monumentul Fondării Partidului, Expoziția de flori Kimilsungia și Kimjongilia, casa în care s-a născut Kim Il Sung, Muzeul Korio, Muzeul Korio, Casa Națională Coreeană de Valori - unde sunt expuse cadourile oferite de nord-coreeni liderilor lor, Fabrica de apă minerală Kongso, Ferma Co-operativă Chongsan, Centrul de Știință și Tehnologie, Centrul de artă Mansudae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...