„Pare puțin izolat de realitate. Scuza că e proaspăt îndrăgostit nu e suficientă. Pare desprins de realitate, pentru că e o realitate destul de dramatică pentru Rusia”, a comentat Emil Hurezeanu, în „Jurnalul de Seară”.
Vladimir Putin iubeşte şi este iubit. A asigurat de acest lucru pe toată lumea, în timpul conferinţei susţinute, joi, la Moscova. Liderul de la Kremlin nu a intrat, însă, în detalii despre viaţa sa personală, dar a precizat că ţine legătura cu fosta sa soţie, de care a divorţat în aprilie 2013.
În ceea ce privește situația din Rusia, Emil Hurezeanu a atras atenția că „destabilizarea economiei ruse” nu va rămâne fără consecințe.
„Se pot întâmpla multe în doi ani. Urmează vremuri grele. Lavrov (Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, n.r.) crede că asta face Occidentul ca să provoace o lovitură de stat în Rusia. Putin are 80 și ceva la sută popularitate, dar nu știu cât de recente și de viabile sunt sondajele. Dincolo de asta, mai multă lume atrage atenția, mai ales Angela Merkel: un urs rănit poate deveni un urs periculos”, a spus Emil Hurezeanu.
„Spunea cineva, astăzi, într-un articol în SUA: anexarea Crimeei este o tragedie, războiul din Ucraina de est – o dramă, destabilizarea, capotarea economiei ruse și a puterii ruse va provoca un seism în ordinea mondială. De economia Rusiei, în cădere acum, depind și alte economii”, a adăugat jurnalistul.
Chiar în timpul discursului de la Moscova, Uniunea Europeană a anunţat noi sancţiuni menite să afecteze interesele Rusiei în Crimeea. Înăsprirea restricţiilor vizează direct investițiile în explorările de petrol și gaze naturale din Marea Neagră.
De asemenea, Bruxelles-ul interzice cetățenilor europeni să cumpere sau să finanțeze companii din Crimeea. Şi este de aşteptat ca Statele Unite să urmeze în cel mai scurt timp exemplul Uniunii Europene. Iar sancţiunile vor lovi din nou rubla, a cărei cotaţie s-a înjumătăţit din luna martie, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea.