Tabăra de imigranți de la Puythouck, din apropierea orașului Dunkirk, Franța, este un loc unde cei de aici stau la coadă pentru orice, în așteptarea unui singur lucru: șansa de a se ascunde într-un camion cu destinația Marea Britanie, se arată într-un reportaj BBC.
Toți cei aproximativ 500 de imigranți afgani, kurzi, irakieni sau iranieni sunt la curent cu tragedia celor 39 de chinezi găsiți morți într-un camion frigorific, descoperit într-un parc industrial din Essex, Marea Britanie.
Toți se tem, acum, să mai urce într-un astfel de camion.
„E foarte greu”, declară un imigrant pentru BBC. ”Tuturor ne e frică acum să mai urcăm în vreun camion”
În condițiile în care securitatea în porturi e mult mai strictă, singura șansă pentru imigranți e să apeleze la rețelele de traficanți de persoane, pentru a ajunge în Marea Britanie. Cu toate riscurile de rigoare.
„Dacă îți spune «Urcă în camionul ăsta!», trebuie să urci, n-ai ce să faci”, spune imigrantul. „Când ai de-a face cu astfel de oameni (traficanți), trebuie să le urmezi ordinele: indiferent ce îți spun să faci, faci”.
O femeie din tabără își amintește un episod când, în timpul deplasării într-un astfel de container, cei din interior au început să se sufoce, din lipsa aerului. Au început să strige și să lovească pereții camionului, dar șoferul pur și simplu i-a înjurat și și-a continuat drumul.
Imigranții s-au văzut astfel nevoiți să sune la poliție care a localizat camionul, după semnalul GPS al telefonului de pe care s-a inițiat apelul și, în acest fel, cei din camion au reușit să scape cu viață.
Un kurd povestește cum a încercat să traverseze Canalul Mânecii, de mai multe ori, ascuns în camioane frigorifice: a fost, de fiecare dată, prins de polițiștii de frontieră.
„Uneori, când îi vedem pe polițiști, ne bucurăm pentru că ne salvează, practic, viețile. Alteori, nu ne convine când dăm de ei, pentru că asta înseamnă că nu putem ajunge în Marea Britanie.
Dar, chiar dacă vestea celor 39 de imigranți chinezi și imaginea camioanelor frigorifice îi înspăimântă, imigranții spun că nu au de ales.
„Avem, practic, de ales între două morți”, declară imigrantul. „Dacă ne întoarcem în țările noastre, acolo ne așteaptă moartea. Dacă încercăm să ajungem în Marea Britanie, e posibil să ne găsim moartea pe drum”.
Cu toate acestea, riscurile transportului într-un camion frigorific sunt mai mici decât într-o ambarcațiune improvizată pe mare: „Trei ore în camion sunt mai bune decât șapte ore pe mare”, circulă o vorbă printre imigranți.
Dilema, însă, rămâne: „Poți muri pe mare. Sau poț muri într-un camion. Sincer, nu prea știi ce să alegi”, declară un imigrant.
Editor web: Mihnea Lazăr