Când a anexat Crimeea, Rusia ştia că va primi la pachet şi corupţia peninsulei de la Marea Neagră. Însă, după înlăturarea administraţiei ucrainene, lucrurile au scăpat de sub control.
FSB, serviciul rus de securitate, a deschis dosare penale pe numele a trei înalţi oficiali regionali din Crimeea, acuzaţi că au deturnat fondurile publice.
În ultimele luni, patru miniştri ai guvernului regional au fost nevoiţi să îşi dea demisia din cauza suspiciunilor de corupţie.
Auditorii Kremlinului au a descoperit că două treimi din ajutoarele financiare trimise de Moscova în Crimeea au dispărut. Bugetul regional este subvenţionat în proporţie de 75% cu bani de la Moscova, iar locuitorii Crimeei au intrat în sistemul rus de pensii şi asistenţă socială.
Citat de Bloomberg, guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, spune că acuzaţiile sunt nefondate şi că Moscova a început să inventeze dovezi pentru a destabiliza guvernul regional.
Descoperirea faptelor de corupţie ar putea fi pentru Kremlin o justificare să reducă valoarea ajutoarelor de 18 miliarde de dolari promise Crimeei în următorii cinci ani. Fondurile publice sunt delapidate constant de către liderii locali, iar Kremlinul închide ochii. Ba chiar există suspiciuni că îi ajută pe guvernatorii din teritoriu să facă afaceri necurate.
Însă, în Crimeea corupţia a ajuns la un alt nivel. Pe lângă deturnarea fondurilor publice, administraţia regională este acuzată că a demarat şi o campanie agresivă de naţionalizări abuzive. Oameni înarmaţi au preluat cu forţa controlul mai multor afaceri şi proprietăţi. Tribunalele ruseşti au fost inundate de plângerile celor expropriaţi.
Prin deschiderea dosarelor penale pe numele oficialilor regionali, serviciile secrete ruseşti vor să le reamintească politicienilor din Crimeea că nu pot lua măsuri fără aprobarea Kremlinului.
Luna de miere dintre administraţia peninsulei şi administraţia de la Moscova s-a încheiat, iar guvernul din Crimeea este conştinent că, dacă se va angrena într-o luptă pentru putere cu Vladimir Putin, va pierde.
Iar surse guvernamentale spun chiar că Moscova se pregăteşte să trimită în teritorul anexat anul trecut o echipă de comisari care să supervizeze aleşii locali.