Acest fapt reprezintă o mare victorie pentru apărătorii drepturilor animalelor. Hercules şi Leo, doi cimpanzei folosiţi de Universitatea Stony Brook din Long Island într-un studiu despre fiinţele cu mers biped, beneficiază din data de 20 aprilie 2015 de Habeas Corpus. În legislaţiile anglo-saxone, Habeas Corpus stipulează libertatea fundamentală de a nu fi închis fără a fi judecat, scrie Mediafax.
Din acest motiv, cele două primate nu mai pot fi păstrate de universitatea citată, deoarece o eventuală păstrare a lor ar echivala cu o ţinere în captivitate a unor persoane.
Totul a început în 2013, când organizaţia The Nonhuman Rights Projects (NhRP) a intentat un proces acelei universităţi în numele celor doi cimpanzei şi a cerut ca aceştia să fie transferaţi la sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor din Fort Pierce, un oraş din statul american Florida.
Respinsă de Curtea de Apel, această acţiune juridică a fost prezentată apoi în faţa Curţii Supreme a statului New York, iar luni, 20 aprilie, judecătoarea Barbara Laffe a stabilit următoarele: deşi sunt consideraţi în continuare ca fiind „non-umani”, Hercules şi Leo sunt de acum înainte primele animale care beneficiază de statutul de „persoană”.
Acesta este un pas uriaş pentru NhRP, care a anunţat pe site-ul său că principalul obiectiv al organizaţiei constă în „modificarea legii actuale pentru ca statutul anumitor animale să treacă de la „lucru" - statut care le retrage orice drept legal - la cel de „persoane"".
„O persoană nu este sinonim cu "uman", ci desemnează o entitate cu capacităţi intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi", precizează organizaţia, citată de The Independent.