Cimpanzeii folosesc tactici militare pentru a câștiga avantaj în fața rivalilor

Data publicării:
cimpanzei pe iarbă verde
Cercetătorii au găsit mai multe dovezi că opririle de pe deal erau o tactică de recunoaștere. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Cimpanzeii folosesc tactici militare pentru a câștiga avantaj asupra rivalilor, arată un studiu recent. Cercetările demonstrează că primatele caută terenuri înalte pentru a stabili dimensiunea și apropierea altor grupuri înainte de a avansa sau de a se retrage, transmite The Guardian.

Tactica este atât de eficientă când inamicul este aproape, încât Sun Tzu o recomandă în Arta războiului: „Cel care ocupă terenul înalt”, declara generalul chinez în tratatul militar antic, „va lupta în avantaj”. Dar soldații nu sunt singurii cărora le-a venit această idee.

„Trupele” de cimpanzei din Coasta de Fildeș au adoptat aceeași strategie, spun cercetătorii, urcând vârfurile dealurilor pentru misiuni de recunoaștere și înaintând dacă inamicul este îndepărtat sau depășit numeric.

„Aceste tactici militare pe care le vedem la oameni – importanța terenului înalt – reprezintă poate ceva care este adânc înrădăcinat în trecutul nostru evolutiv”, a spus Sylvain Lemoine, primatolog la Universitatea din Cambridge și autor principal al studiului.

„Cimpanzeii urcă pe deal, se opresc acolo și, pe baza informațiilor pe care le adună, fie continuă, fie se retrag”, a spus el. „Terenul înalt le permite să obțină informații despre vecinii lor, în special numărul și cât de departe sunt.”

Lemoine și colegii săi au urmărit două grupuri vecine de cimpanzei, fiecare format din 30 până la 40 de adulți, în parcul național Taï din Coasta de Fildeș între 2013 și 2016. Grupurile au teritorii separate, de aproximativ 5 km pe 7 km, dar se suprapun, iar grupurile încearcă constant să extindă zona aflată sub controlul lor.

În loc să se miște în ansamblu, grupurile se împart adesea în unități mai mici care patrulează granițele și efectuează misiuni de cercetare în cazul în care o acaparare rapidă a pământului este în cărți.

Din peste 20.000 de ore de înregistrări, cercetătorii au observat că cimpanzeii erau cel mai probabil să urce pe dealuri atunci când ajungeau la marginea teritoriului lor și să se odihnească în liniște în vârf decât pe depresiunile adânci de pe teritoriul lor. Acest lucru ar face mai ușor să audă apelurile oricăror vecini din apropiere și să afle cât de bine a fost apărat pământul, spun oamenii de știință.

Cercetătorii au găsit mai multe dovezi că opririle de pe deal erau o tactică de recunoaștere. Când cimpanzeii s-au mutat din punctele lor de observație, au urmat un traseu care minimiza riscul unei întâlniri cu vecinii lor. Dacă celălalt grup era departe sau era depășit numeric, cimpanzeii aveau tendința de a împinge pe teritoriul rival. Dar dacă vecinii erau aproape sau prezenți în număr mai mare, unitatea de recunoaștere se retrăgea.

După o recunoaștere pe deal, exista o șansă de 40% de a avansa pe teritoriul inamic atunci când rivalii se aflau la 500 de metri distanță, o șansă de 50% când erau la un kilometru distanță și o șansă de 60% când vecinii erau la 3 km distanță.

Studiul care demonstrează aceste tactici este publicat în revista Plos Biology.

În timp ce suricațele și multe alte animale merg pe terenuri mai înalte pentru a veghea asupra prădătorilor și a suna alarma dacă este necesar, tacticile cimpanzeilor sunt mai complexe. Ei par să anticipeze unde pot apărea conflicte, să folosească terenuri mai înalte pentru a evalua riscul și să ia decizii colective cu privire la modul de a proceda.

„Ei merg pe dealuri pentru a obține informații pe care nu le au și asta este destul de sofisticat”, a spus Lemoine. Avansând pe teritoriul rivalilor lor, întregul grup se descurcă mai bine, deoarece există mai puțină concurență pentru alimente și alte resurse. „Totul este despre asigurarea spațiului și creșterea teritoriilor lor”, a spus Lemoine.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...