Ce spune un erou al Ucrainei despre ajutoarele SUA și NATO. Denis Prokopenko, eroul de la Azovstal, amintește de strategia lui Sun Tzu

Data publicării:
denis prokopenko in uniforma vorbeste la statie
Denis Prokopenko, Erou al Ucrainei, comandantul Batalionului Azov, a anunțat că se întoarce pe front. Foto Defense of Ukraine / Twitter

Comandantul Brigăzii Azov, Denis Prokopenko, legendarul luptător care a organizat apărarea de la combinatul Azovstal din Mariupol, ținând trupele rusești pe loc mai bine de două luni, a făcut o evaluare a situației Ucrainei, în contextul în care fluxul de ajutoare din Occident devine din ce în ce mai slab. Prokopenko face trimitere la învățăturile generalului chinez Sun Tzu, autorul cărții „Arta războiului”, care spunea că cea mai bună strategie militară nu este să ataci inamicul, ci să-i distrugi planurile și alianțele militare.

Denis Prokopenko a făcut o lungă descriere - pe rețeaua X - a situației geopolitice, punând Ucraina în centrul atenției, și spune că înțelege atenția și preocuparea pe care Statele Unite le acordă confruntării strategice cu China, cel mai puternic adversar al lor.

Însă eroul de la Azovstal atrage atenția că războiul din Ucraina este mult mai prezent și mai concret și argumentează că Ucraina acționează practic ca un scut împotriva tendințelor expansioniste ale Rusiei.

Totodată, el susține că o eventuală înfrângere a Ucrainei în lipsa ajutorului occidental ar putea fi privită de China ca o invitație să atace Taiwanul.

În aces context, el amintește de învățăturile celebrului general chinez Sun Tzu, autorul lucrării „Arta războiului”, care scria că cea mai bună strategie militară nu este să-ți ataci inamicul, ci să-i distrugi planurile și alianțele.

„Viitorul Occidentului nu se decide într-o viitoare confruntare teoretică cu China, ci pe linia frontului îndelungat al actualului război din Ucraina”, avertizează eroul ucrainean în analiza sa, pe care o redăm în continuare (intertitlurile ne aparțin).

SUA consideră China principala amenințare

„Săptămâna trecută, au avut loc două evenimente importante în lume. În primul rând, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a adresat unuia dintre institutele de cercetare strategică din SUA, The Heritage Foundation, cu un discurs în care războiul din Ucraina a fost în centrul atenției. La scurt timp după aceea, Senatul SUA nu a adoptat un proiect de lege care includea un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Diferențele dintre pozițiile secretarului general al NATO și ale liderilor fundației în timpul întâlnirii de la The Heritage Foundation, precum și eșecul votului privind ajutorul acordat Ucrainei în Senatul SUA evidențiază în mod clar principalele probleme care, din păcate, rămân subiect de dezbatere și incertitudine pentru o parte a establishment-ului occidental la doi ani de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Statele Unite consideră că principala lor amenințare este China, nu Federația Rusă. Pe de o parte, pe termen lung, logica Washingtonului este clară: nivelul ridicat de dezvoltare tehnologică a Chinei, resursele de mobilizare extrem de puternice, soft power-ul eficient în politica externă și sistemul rigid de birocrație politică, întărite de o puternică propagandă de stat, sunt mult mai îngrijorătoare pentru americani decât sistemul putred de corupt al Rusiei lui Putin.

Învățăturile lui Sun Tzu

Cu toate acestea, așa cum a sugerat clar Stoltenberg în discursul său, războiul din Ucraina face parte dintr-un front de confruntare globală împotriva axei dictaturilor din Est. Aici și acum acestea testează puterea lumii occidentale. De fiecare dată când SUA și NATO vor reduce sau chiar vor înceta să mai sprijine Ucraina, vor da dovadă de slăbiciune și indecizie, ceea ce ar putea permite Chinei să lanseze un atac asupra Taiwanului și va oferi armatei ruse o oportunitate de a se deplasa mai departe spre vest. Kremlinul nu s-a ales cu dinții sparți după anexarea Crimeei, așa că a decis să invadeze în februarie 2022. Dacă Occidentul nu trage nicio concluzie și nu mai ajută forțele de apărare ucrainene, tancurile rusești ar putea apărea în alte locuri «neașteptate».

Senatorii americani care nu au susținut acordul bipartizan de securitate națională sunt probabil ghidați de ideea că interesele naționale ale Statelor Unite ar trebui să prevaleze asupra oricărui alt lucru. Cu toate acestea, China și aliații săi au luat deja act de rezultatele votului de ieri.

Sun Tzu a scris că cea mai bună strategie militară nu este să ataci armata inamicului, ci să-i distrugi planurile și să-i rupi alianțele. Poate că senatorii ar fi trebuit să ia în considerare securitatea națională a Statelor Unite din această perspectivă.

Europenii cunosc foarte bine lecțiile secolului XX

Observația secretarului general al NATO a fost, de asemenea, absolut corectă în ceea ce privește sprijinul enorm (nu mai puțin și uneori chiar mai mult decât cel al SUA) acordat Ucrainei de către aliații săi europeni. Europenii cunosc foarte bine lecțiile secolului XX, așa că înțeleg importanța strategică a ceea ce face astăzi un soldat ucrainean pentru întreaga Europă. Am spus acest lucru în repetate rânduri și nu obosesc să îl repet mereu și mereu: Ucraina este scutul Europei, iar soldații ucraineni sunt principalul motiv pentru care zeci de milioane de oameni pot dormi liniștiți în țările lor pașnice în spatele nostru.

Așadar, dacă Ucraina cade astăzi, prețul securității pentru Occident va fi mult mai mare decât toate costurile de susținere a țării noastre în războiul împotriva Rusiei. Nici măcar nu este vorba despre valori umane comune, solidaritate și asistență reciprocă dezinteresată. Victoria Ucrainei este benefică pentru Statele Unite și NATO. În timpul războiului din Ucraina, alianța a descoperit că nu are capacitatea de a produce cantitatea necesară de muniție, ceea ce, în contextul unui război de uzură, este o descoperire neprețuită. Rezolvarea acestei probleme este direct legată de locurile de muncă din Statele Unite și Europa. Și tocmai pe baza experienței armatei ucrainene, Occidentul își va schimba abordările în materie de război, algoritmii și protocoalele, devenind mai puternic în fața unor pericole ulterioare.

Viitorul Occidentului se decide pe linia frontului din Ucraina

Viitorul Occidentului nu se decide într-o viitoare confruntare teoretică cu China, ci pe linia frontului îndelungat al actualului război din Ucraina.

Lumea de după Ialta se apropie de sfârșit. Ruperea ordinii existente și formarea unor noi axe dictează necesitatea unor măsuri decisive.

Rezultatul războiului din Ucraina va determina nu numai dacă Ucraina poate deveni centrul militar și politic al regiunii, ci și arhitectura geopolitică a lumii viitoare în ansamblu. Provocările și sarcinile cu care ne confruntăm astăzi sunt mult mai globale decât ar putea părea la prima vedere”, a scris Denis Prokopenko.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cine este Denis Prokopenko

Lt-col. Denis Prokopenko este comandantul Brigăzii Azov, decorat de președintele Volodimir Zelenski cu cea mai înaltă distincție, Erou al Ucrainei.

El a condus trupele ucrainene care au rezistat mai bine de două luni în catacombele combinatului siderurgic Azovstal, împiedicând înaintarea trupelor ruse după ce au cucerit orașul Mariupol. 

În cele din urmă, el a primit ordin să se predea împreună cu aproape 2.500 de militari și civili care se adăposteau în catacombele de la Azovstal, pentru a limita pierderile de vieți omenești.

Prokopenko și o parte din adjuncții săi au făcut ulterior obiectul unui schimb de prizonieri cu Rusia, însă condiția a fost ca ei să fie duși în Turcia și să rămână acolo până la sfârșitul războiului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat în fața lui Vladimir Putin să găzduiască prizonierii eliberați, numai că, în vara anului trecut, Volodimir Zelenski s-a întors cu ei în Ucraina, în urma unei vizite la Ankara, provocând furia Rusiei.

La scurt timp, Denis Propokopenko coordona din nou soldații Brigăzii Azov în luptă și raporta misiuni îndeplinite pe front.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura gară din România, punct de frontieră pentru două țări. O bijuterie inspirată din Veneția și o...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic