Campania de constientizare a hepatitei C desfășurată în Noua Zeelandă a dus la un scandal de proporții după ce toate reclamele și afișele arată persoane zâmbind, cu degetul mijlociu ridicat. De fapt, gestul ar fi trebuit să sugereze o analiză de sânge în deget, dar oamenii s-au revoltat din cauză că este considerat obscen.
O campanie de sănătate din Noua Zeelandă a fost întreruptă după valul de critici pentru reclamele considerate vulgare, scrie The Guardian. Oamenii au susținut că afișele sunt prea ofensatoare.
Ministrul Sănătății a lansat campania în iulie, pentru a crește gradul de conștientizare asupra virusului hepatitei C, care ucide aproximativ 200 de neozeelandezi în fiecare an.
Campania a inclus videoclipuri, afișe în aer liber și materiale online în care apar persoane care zâmbesc și arată degetul mijlociu ridicat altora. Reclama continuă cu imagini în care persoanele respective fac un test de sânge pentru a afla dacă au sau nu virusul.
Asociația pentru Standarde de Publicitate a depus o plângere în care susține că imaginile publicitare sunt „profund ofensatoare”. „Gestul este de mult timp stabilit în „limbajul semnelor” pentru o serie de cuvinte foarte grosolane, pe scurt „F*%$ You!”, a susținut reclamantul. Un astfel de gest nu are ce să caute pe un panou publicitar și nici în locuri unde poate fi văzut de copii, a adăugat asociația.
Comisia care a analizat reclamația a fost de acord că cei care urmăresc reclamele ar putea înțelege că ar putea fi vorba despre un test de sânge, dar a sublinat că majoritatea oamenilor s-ar putea concentra probabil doar pe semnul arătat. „Este unul dintre cele mai ofensatoare gesturi pe care le puteți face față de alte persoane și are întotdeauna conotații negative”, a conchis comisia, care a respins argumentul că fețele zâmbitoare ale actorilor din reclame nu arată vreo intenție agresivă.
În concluzie, comisia a decis că reclama încalcă standardele.
Directorul Serviciului Național de Sănătate Publică, Nick Chamberlain, a declarat pentru NZ Herald că decizia a fost „regretabilă”. „Nu am avut intenția de a declanșa o ofensă gravă sau larg răspândită prin această alegere a noastră a imaginilor de campanie și este regretabil că se consideră că nu am luat o decizie corectă”, a spus el.
Fotografia cu degetul mijlociu a fost eliminată ca imagine principală a campaniei și a fost înlocuită cu una cu degetul mare ridicat. În clipul de pe Youtube și pe site-ul campaniei, imaginea inițială a fost încă păstrată.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : G.M.