Retragerea americanilor din pactul cu Rusia expune Europa unor noi ameninţări. Foarte important în acest moment este, spune unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de ştiinţe politice de peste ocean, ca Statele Unite să-și menţină prezenţa militară actuală. Întrebat dacă România este acum mai vulnerabilă, iată ce a răspuns John Mearsheimer, profesor de știinţe politice.
John Mearsheimer: România este deja vulnerabilă. Rusia are mii de arme nucleare, pe care le poate îndrepta către orice ţară din Europa. Aşa că faptul că Rusia va avea mai multe rachete de croazieră sau rachete cu rază medie de acţiune, pentru a lovi România sau orice altă ţară, nu înseamnă mare lucru.
Reporter: Vladimir Putin a spus recent că orice ţară care găzduieşte sisteme balistice americane poate deveni o ţintă.
John Mearsheimer: Cred că acest lucru nu poate fi pus la îndoială. Dacă ar izbucni un război între Rusia şi Statele Unite, ruşii ar ataca ţinte militare din orice ţară care ar fi considerată parte a alianţei NATO. România are un sistem defensiv pe teritoriul său, iar ruşii ar avea motive să vă atace. Dar adevărul este că nu va exista un război cu SUA şi aliaţii săi europeni, de o parte, şi Rusia, de celalată. Nu cred că aşa ceva se va întâmpla, aşa că nu cred că România sau orice altă ţară est-europeană vor fi atacate de ruşi.
Reporter: Ne îndreptăm spre o perioadă de pace şi linişte sau dimpotrivă? Cum ar trebui să privim viitorul apropiat?
John Mearsheimer: Dacă ar fi să facem o comparaţie între ziua de azi şi perioada de după Războiul Rece, în ţările est-eropene din anii '90, lucrurile nu arată foarte bine. Criza ucraineană a dus la înrăutăţirea relaţiilor între America şi Rusia şi între NATO şi Rusia, ceea ce nu e deloc bine. Avem de parcurs un drum greu în Europa, iar dacă ne uităm în alte zone ale lumii lucrurile stau la fel de prost.