Cum se desfășoară viața fetiței care a învățat să râdă la auzul bombardamentelor, departe de ororile din Siria

Data publicării:
salwa
Sursa: Captura BBC

Granița turcă cu Siria rămâne închisă pentru majoritatea, dar unii au reușit să scape de ororile din provincia Idlib. Este și cazul Salwei, fetița care a  devenit cunoscută la nivel mondial datorită unui clip în care ea şi tatăl ei râd la auzul sunetului bombardamentelor, scrie The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Prin acest joc, Abdullah Mohammed, în vârstă de 32 de ani, și-a protejat fiica de trauma războiului din Siria. Săptămâna trecută, familia a ajuns în siguranța Antakya. Pentru prima dată în viață, Salwa nu trebuie să asculte zgomotele războiului.

„Acum nu trebuie să ne mai temem”, a declarat Abdullah. „Salwa are un viitor complet diferit.” Familia a avut foarte norocul de a fi invitată în Turcia, nefiind nevoită să plătească contrabandiștilor mii de dolari și să se ferească de gloanțele polițiștilor de frontieră.

În timp ce Damascul și Moscova spun că țintele lor sunt fracțiunile jihadiste, ONU susține că în urma raidurilor aeriene au murit peste 130 de civili doar în februarie. Peste 900.000 de oameni și-au părăsit locuințele, cei mai mulți fugind spre nord, în apropierea graniței cu Turcia.

Tatăl Salwei a mărturisit că se simte vinovat că familia sa a reușit să scape în timp ce atât de mulți oameni din Siria încă suferă. „Mă simt îngrozitor să-mi las în urmă frații și verii și pe bunicul Salwei. Dar, în același timp, nu este greșit să îți dorești o viață în care să fii tratat ca o ființă umană. O pot duce pe Salwa în parc în fiecare zi. Este foarte fericită. Sper ca războiul din Siria să se încheie cât mai repede pentru a ne putea întoarce acasă”, a mai adăugat bărbatul.

Situaţia din regiunea siriană Idlib reprezintă „cea mai mare criză din lume pe care o avem în prezent”, a afirmat marţi un responsabil al ONU, la o zi după o misiune de evaluare umanitară în nord-vestul Siriei, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Ne confruntăm cu o criză umanitară cu adevărat majoră”, a declarat Kevin Kennedy, coordonator regional al ONU pentru criza din Siria. „Noi - naţiuni, ONG-uri -, care acţionăm la frontiera dintre Turcia şi Siria, ne vom intensifica eforturile”, însă „avem un drum lung de făcut, nevoile sunt copleşitoare”, a adăugat el în timpul unei legături video cu jurnalişti la New York.

Numărul de persoane care locuiesc în provincia Idlib, unde regimul sirian vrea să-şi reimpună controlul în faţa jihadiştilor şi insurgenţilor, este estimat la 3 milioane de persoane, dintre care 1 milion de copii. Mai mult de 6.000 de membri de ONG-uri le acordă ajutor, însă încă 2.000 nu ar fi în plus, a precizat Kevin Kennedy.

În timpul unei conferinţe de presă separate, Robert Mardini, reprezentant pe lângă ONU al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a subliniat de asemenea că „nevoile (locuitorilor din Idlib) sunt enorme şi devin tot mai mari”.

„Este cel mai mare val de persoane strămutate de la începutul conflictului” în Siria în 2011, a spus el, subliniind că numeroase familii din Idlib nu au posibilitatea de a fugi şi rămân blocate, fără posibilitatea unui ajutor, în zone bombardate cu regularitate.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri