Problema autorităților de la Moscova este că jumătate din Bugetul Federației Ruse depinde de exporturile de petrol și gaze. Prin urmare, se anunță tăieri bugetare serioase. Pensiile rușilor de exemplu, trebuiau indexate cu 12%, pentru a ține pasul cu inflația, dar creșterea va fi de doar 4%, ceea ce înseamnă o tăiere reală de opt procente.
În același timp, Kremlinul pregătește anularea subvențiilor la carburanți. Toate ministerele Federației Ruse au fost nevoite să strângă cureaua. Cu o excepție: Ministerul Apărării va primi anul viitor mai mulți bani, în al 17-lea an consecutiv în care bugetul Armatei Ruse crește. Armata lui Putin va primi anul viitor aproape 100 de miliarde de dolari. Doar Statele Unite și China alocă mai mult Apărării.
Nu este tocmai clar ce a făcut Armata Rusă cu sumele alocate din 1998 și până în prezent. Oficial, cheltuielile militare cu înarmarea, mentenanța echipamentelor și cercetarea nu au sărit de 60% din sumele alocate. Așa că sursele jurnaliștilor de la Financial Times spun că Armata Rusă a acumulat în toți acești ani suficienți bani cât să ducă un război de lungă durată în Siria.
În plus, operațiunile nici nu sunt chiar atât de scumpe dacă sunt comparate cu cele ale americanilor. Rusia a trimis în Orientul Mijlociu aproximativ 1.500 de militari și recent, Kremlinul a recunoscut că printre ei se află și trupe de comando.
Costurile zilnice cu mâncarea, solda sau transportul, sunt estimate la 440.000 de dolari. Pentru același număr de soldați, americanii ar plăti peste 4 milioane de dolari. Cât despre operațiunile militare propriu-zise, pentru o zi în care rușii execută în medie 30 de bombardamente, costurile sunt estimate la 2,3 milioane de dolari.
De cealaltă parte, Armata Americană cheltuia la un moment dat de aproape patru ori mai mult pentru o zi în care bombarda Statului Islamic. E drept însă, foloseau mult mai multe avioane de luptă decât rușii și menținerea unui portavion în Golful Persic este extrem de costisitoare.
Operațiunile nu au avut cine știe ce rezultate și cu totul, Pentagonul a cheltuit cam 14 miliarde de dolari numai de când a declarat război Statului Islamic. Totuși, în ultimele luni cheltuielile au scăzut căci americanii au făcut tot mai puține zboruri. De exemplu, ultimul bombardament american a avut loc acum cinci zile.
Totuși, Rusia e o țară în recesiune cu o inflație care nu prea are cum să scadă sub 10% în viitorul apropiat. Te-ai aștepta ca populația să se opună planurilor costisitoare pe care le are Vladimir Putin. Greșit. De când e președinte, Putin nu a fost niciodată mai popular. Încrederea pe care o au rușii în președintele lor a ajuns la aproape 90%.
În ultimele luni, Vladimir Putin a apărut aproape zilnic la televizor în Rusia, dar și Biserica, prezintă operațiunile din Siria ca pe o cruciadă împotriva terorismului.