Una dintre tradițiile puternice ale Chinei, în privința etapelor educaționale din viața unui student, constă în asistarea lui de către părinți pe toată durata instalării în căminul studențesc. Dar de cele mai multe ori familiile nevoiașe nu pot lua parte la acest ritual social. O soluție, însă, există.
Anual, sălile de sport din campusul Universității Tianjin se încarcă de sute de corturi, semănând cu o veritabilă tabără militară.
Începând cu 2012, senatul instituției a pus gratuit la dispoziția părinților sălile pentru ca aceștia să poată fi aproape de copii lor până când noii studenți se vor acomoda cu camerele de cămin, scrie New York Times.
„Mă simt în siguranță când mama este aici”, spune în articolul din cotidianul american unul dintre studenți. „N-am mai fost niciodată plecat de acasă”.
Fenomenul a atras și dezbaterea privind faptul că o asemenea atitudine părintească ar putea greva începutul unei generații de viitori inadaptați și imaturi, o generație de „mici împărați”.
Părinții care pornesc în călătorii lungi și anevoioase pentru a campa pe podelele universităților din China sunt criticați mai ales de către generațiile mai vechi, a celor trecuți prin violența și sărăcia extremă a Revoluției Culturale din anii 1960-1970, subliniază NY Times.
„Corturile dragostei”, cum sunt ele numite în limbajul antropologilor chinezi, se înscriu într-un peisaj sociologic mai vast al tinerilor născuți în anii de creștere economică din China.
Mulți dintre tinerii din prezent sunt primii din familiile lor cu studii superioare și este lesne de înțeles că aceștia reprezintă și o materializare a unui vis neîmplinit al părinților lor, mai scrie cotidianul american.
Guvernul de la Beijing a inaugurat sute de noi universități în ultimii ani, iar înscrierile au crescut exponențial, ajungându-se la un număr total de 37,8 milioane de studenți anul trecut, în creștere cu peste 20% față de 2010.