Digi24 urmăreşte în continuare prin trimişii săi speciali cea mai gravă criză de pe continent din ultimele decenii. Despre situaţia din Ungaria, Serbia şi Grecia relatează Dan Codre, Balasz Barabas şi Adrian Cojocaru.
Au fost tensiuni la graniţa dintre Serbia şi Ungaria. Autorităţile maghiare au declarat că imigranţii care vin în număr tot mai mare la frontiera maghiaro-sârbă devin din ce în ce mai agitaţi. Ieri, în cursul zilei, un incident la un centru de înregistrare a fost aplanat de poliţie cu gaze lacrimogene, iar aseară, mai bine de 200 de persoane au fugit chiar de sub ochii poliţiştilor.
Deși în ultimele 24 de ore a fost depășit recordul de refugiați intrați în Ungaria – 3.000 de persoane înregistrate doar în județul Csongrad, față de 2.000, 2.500 în zilele anterioare – situația este mult mai calmă azi, relatează trimisul special Digi24 în Ungaria, Dan Codre.
În această dimineață, tabăra improvizată pe marginea drumului, unde sunt înregistrați imigranții, este aproape goală, iar de-a lungul liniei ferate pe care treceau grupuri de migranți nu mai vine nimeni. Se pare că acest val de refugiați s-a încheiat.
Pe de altă parte, în Ungaria sunt încă mii de oameni care încearcă să ajungă spre vestul Europei. Alţii, însă, vor mai rămâne ceva timp pe teritoriul Ungariei, iar oficialii încearcă să găsească resurse pentru a-i ajuta.
Posibilitățile oamenilor sunt însă destul de limitate. Traiul lor în Ungaria depinde în mare măsură de voluntari, care le aduc apă, jucării pentru copii, saltele, relatează corespondentul Digi24 în Ungaria, Balazs Barabas
S-au creat însă și zone de tranzit, unde refugiaților li se oferă apă pentru duș și toalete.
Chiar dacă oamenii primesc statut de refugiat în Ungaria, cei mai mulți pleacă mai departe spre vestul Europei.
Pe de altă parte, poliția din Ungaria a arestat 21 de persoane, pe care le acuză de trafic de persoane.
Dacă la intrarea în Ungaria numărul refugiaților a scăzut, sute de oameni sosesc în continuare la graniţa Greciei cu Macedonia.
Și azi-noapte au venit autocare dinspre Atena, care au adus 600-700 de refugiați. Grupuri de 60-70 de persoane continuă să sosească la punctul de frontieră, unde stau circa 30 de minute, apoi sunt conduși de polițiști în țara vecină. Ieri, mai bine de 2.000 de persoane au trecut în Grecia, relatează trimisul special Digi24 Adrian Cojocaru.
Capitala Serbiei, aflată pe ruta refugiaților, a fost de asemenea invadată de mii de oameni care au improvizat o tabără în parcul din centrul Belgradului. În ajutorul lor, mai multe echipe de voluntari şi doctori au amenajat un cort pentru a le acorda îngrijiri medicale. Mulţi imigranţi au picioarele pline de răni pentru că au mers sute de kilometri pe jos.
Citiți și: Jurnal de reporter – Maria Rohnean relatează despre tabăra refugiaților de la Belgrad
În Belgrad, sute de părinţi cu copiii în braţe au încercat să le spună medicilor din cort ce probleme au cei mici, obosiţi şi bolnavi din cauza drumului.
„Diabet. Nivelul zahărului din sânge este mare”, spune un medic.
O femeie de 24 de ani, își poartă, de o lună, copilul în vârstă de doar patru luni în braţe, în drumul spre o viaţă mai bună.
„Nu mai am bani foarte mulţi, nici mâncare. Eu îmi hrănesc copilul, dar rămâne tot timpul flămând, îi este foame tot timpul”, spune ea.
La câţiva metri de cort se află tabăra improvizată. Acolo sunt în permanenţă 300-400 de oameni, care vin şi pleacă. Membrii unei organizaţii umanitare încearcă să le ofere sprijin oamenilor.
8.000 de migranţi au tranzitat Serbia în ultimele zile. Ei sunt pe drum chiar și de luni de zile, iar unii spun că au mers sute de kilometri pe jos.
Iar valul de imigranţi este departe de a se opri. Alte mii de persoane vin dinspre Macedonia.