CNN a publicat imagini video în care susține că apar talibani în timp ce execută un comando al trupelor speciale afgane, care se predase după o luptă violentă în orașul Dawlat Abad din provincia Faryab. Mai mulți martori confirmă relatarea, însă talibanii neagă că i-ar fi ucis pe membrii comando-ului, spunând că îi țin prizonieri.
Pe fundalul imaginilor filmate cu telefonul, se aud cuvintele: „Predați-vă! Predați-vă!”. Dintr-o clădire ies mai mulți bărbați; se vede clar că nu sunt înarmați, descrie CNN imaginile publicate.
Apoi izbucnesc focuri de armă. Cel puțin 12 oameni sunt uciși, în timp ce se aud strigăte „Allahu Akhbar” („Dumnezeu e mare”).
Victimele sunt membri ai trupelor speciale afgane, iar cei care au tras sunt talibani. Execuția a avut loc pe 16 iunie, în orașul Dawlat Abad din provincia Faryab, în nordul Afganistanului, aproape de granița cu Turkmenistan.
CNN a primit și verificat mai multe imagini și a vorbit cu martori.
În imagini se văd trupurile celor uciși într-o piață din oraș. După o luptă dură pentru a apăra orașul, trupele speciale afgane au rămas fără muniție și au fost înconjurate de talibani, spun martori citați de CNN.
Într-un video de circa 45 de secunde, poate fi auzit un martor spunând în paștu (limbă oficială vorbită în Afganistan - n.r.): „Nu-i împușcați, nu-i împușcați, vă implor să nu-i împușcați!”. Aceeași voce întreabă: „Cum puteți voi, paștuni, să omorâți afgani?”. Paștunii sunt principalul grup etnic din Afganistan.
La finalul înregistrării se aude altă voce: „Luați totul de la ei”.
Într-un alt video, se aude un bărbat: „Desfă-i vesta antiglonț”. Un luptător desface echipamentul de pe trupul unuia dintre membrii comando-ului.
Crucea Roșie a confirmat că trupurile a 22 de luptători comando au fost recuperate.
Talibanii susțin că prizonierii sunt vii
Uciderea soldaților afgani este în contrast adânc cu eforturile talibanilor de a demonstra că ei acceptă predarea soldaților și că, în unele cazuri, chiar îi plătesc ca să meargă acasă, pe măsură ce cuceresc teritorii în Afganistan.
Talibanii au postat un video la trei zile după bătălia de la Dawlat Abad, în care prezintă mașini militare de transport și arme confiscate. În video susțin că „gărzile Washingtonului, un comando antrenat de CIA, care îi urmărea pe talibani în Dawlat Abad, Faryab, au fodst capturați în viață de talibani, dezarmați și încătușați”.
Talibanii au declarat pentru CNN că imaginile care arată membrii trupelor afgane împușcați sunt false și reprezintă propagandă a guvernului pentru a-i determina pe oameni să nu se predea. Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că încă îi țin în captivitate pe cei 24 de membri ai comando-ului prinși în Faryab, dar nu a oferit nicio dovadă.
Ministerul Apărării din Afganistan a negat că talibanii îi țin prizonieri pe militarii afgani și a precizat pentru CNN că aceștia au fost uciși.
„I-au scos în mijlocul străzii și i-au împușcat”
Mai mulți martori intervievați de CNN în Dawlat Abad au spus că militarii afgani au fost uciși cu sânge rece.
Un martor a spus că trupele comando au sosit în oraș cu mai multe tancuri, dar au rămas fără muniție după două ore de lupte și nu au primit sprijin aerian.
„Soldații au fost înconjurați de talibani. Apoi i-au scos în mijlocul străzii și i-au împușcat”, a spus martorul.
El a sugerat că unii dintre talibani nu erau din regiune și ar fi putut fi străini, pentru că nu a reușit să înțeleagă ce vorbeau între ei.
Un alt martor, care are un magazin în bazarul unde au avut loc împușcăturile, a confirmat și el că unii dintre talibani păreau străini. El a spus că soldații afgani „nu mai luptau. Au ridicat mâinile în aer și s-au predat, iar talibanii i-au împușcat pur și simplu”.
Un alt negustor a confirmat povestea: „Mi-a fost atât de frică atunci când talibanii au început să tragă în soldați. tuturor ne-a fost frică în ziua aia. Eu mă ascundeam în magazinul meu”.
El a mai spus că a văzut cum i-au împușcat pe soldați printr-o gaură mică din peretele magazinului său.
Oficialii locali au criticat trimiterea unor trupe de comando în oraș fără întăriri și fără suport aerian.
Editor : Bogdan Păcurar