Și o pisică are mai multă libertate în Afganistan decât o femeie, spune celebra actriță Meryl Streep, la ONU. Aceasta a încercat să-i convingă pe liderii mondiali să facă ceva pentru femeile și fetele din țara condusă de talibani.
Meryl Streep: Astăzi, la Kabul, o pisică are mai multe libertăți decât o femeie. O pisică poate sta în pragul casei să simtă soarele pe față. Poate urmări o veveriță în parc.
O veveriță are mai multe drepturi decât are o fată în Afganistanul de azi, pentru că talibanii le interzic femeilor și fetelor să meargă în parcuri.
O pasăre poate să cânte la Kabul, dar o fată sau o femeie nu poate face asta în public.
Talibanii au încarcerat, practic, jumătate din populație.
Comunitatea internațională, dacă s-ar uni, ar putea aduce schimbări în Afganistan și ar putea opri sufocarea lentă a unei jumătăți din populație încarcerate.
Femeile din Afganistan și-au pierdut din ce în ce mai multe drepturi, după preluarea puterii de către talibani, în urma retragerii trupelor americane în 2021.
Numai în luna august a acestui an, guvernul taliban a anunţat promulgarea unei legi pentru „promovarea virtuţii şi prevenirea viciului”, în conformitate cu Sharia (legea islamică). Această lege include 35 de articole cu o serie de obligaţii, în special vestimentare, şi interdicţii pentru femei, inclusiv cea de a cânta sau de a recita poezii în public.
Noua lege stipulează că femeile afgane nu pot lăsa ca sunetul vocii lor să se facă auzit dincolo de zidurile caselor lor.
„Când o femeie adultă trebuie să iasă din casă din necesitate, i se cere să-şi acopere faţa, corpul şi vocea”, spune legea, folosind termenul „awra”, din dreptul islamic, pentru părţile corpului uman care trebuie ascunse.
Citește și Femei afgane îi sfidează pe talibani după interdicţia de a vorbi în public. „Misoginii nu ne pot nega drepturile în numele religiei”
ONU a cerut abrogarea legii, numind-o „total intolerabilă”.
„Întăreşte politicile care şterg complet prezenţa femeilor în spaţiul public, reducând la tăcere vocile şi privându-le de autonomia lor individuală, încercând astfel să le reducă la umbre fără chip şi fără voce”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, la scurt timp duă promulgarea legii.
Editor : M.I.