Talibanii vor să participe la summitul BRICS, alături de Rusia. Ce este acest grup și cum s-a transformat într-un bloc geopolitic

Data publicării:
Talibani
Talibanii vor in BRICS. Foto: Profimedia
Din articol

Talibanii aflaţi la conducerea Afganistanului au cerut Rusiei să li se permită participarea la summitul grupului BRICS care se va desfăşura în perioada 22-24 octombrie în oraşul rus Kazan, transmite Agerpres.

"Emiratul Islamic al Afganistanului este interesat să participe la următorul forum al BRICS şi a prezentat în acest scop o solicitare ţării gazdă", a anunţat un purtător de cuvânt al talibanilor. Potrivit acestuia, summitul grupului BRICS este un "forum economic important" pentru ţările cu mari resurse economice, de unde rezultă şi interesul talibanilor de a participa.

Ce este BRICS

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran.

Inițial identificată pentru a evidenția oportunitățile de investiții, gruparea a evoluat într-un bloc geopolitic real, guvernele acestora întâlnindu-se anual în cadrul unor summituri oficiale și coordonând politicile multilaterale începând din 2009. Relațiile bilaterale dintre BRICS se bazează în principal pe neinterferență, egalitate și beneficii reciproce.

Țările fondatoare Brazilia, Rusia, India și China au organizat primul summit la Ekaterinburg în 2009, iar Africa de Sud s-a alăturat blocului un an mai târziu. Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite au aderat la organizație la 1 ianuarie 2024. Arabia Saudită nu a aderat încă oficial, dar participă la activitățile organizației în calitate de națiune invitată.

Împreună, membrii BRICS cuprind aproximativ 30% din suprafața terestră a lumii și 45% din populația globală. Africa de Sud are cea mai mare economie din Africa, în timp ce Brazilia, Rusia, India și China se numără printre cele mai mari zece țări din lume după populație, suprafață și produsul intern brut (PIB) nominal și după paritatea puterii de cumpărare.

Țările BRICS sunt considerate cel mai important rival geopolitic al blocului G7.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în urmă cu două săptămâni că peste 30 de ţări doresc să se alăture grupului BRICS "într-o formă sau alta".

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri