CHINA. Schemă piramidală cu aproape un milion de păgubiţi

Data publicării:
china

Autorităţile chineze au arestat 21 de persoane suspectate ca ar fi implicate într-o înşelătorie de 7,6 miliarde de dolari (superimpose 7.600.000.000 $). Întreg mecanismul se alimenta pe internet, cu banii altora. Oamenii erau încurajaţi să investească în Ezubao, o platformă care împrumută mai departe o serie de companii ce trebuiau să investească în proiecte de dezvoltare. Teoretic, acestea înmulţeau banii ca să-i întoarcă apoi primilor investitori. În funcţie de proiectul fiecărei companii, oamenii care veneau cu banii pentru împrumuturi urmau să rămână cu un profit sănătos de 10-15 procente pe an.

Parea o afacere bună. Doar că firmele în care se investea nu existau, proiectele erau fictive iar banii primiţi de vechii utilizatori erau de fapt banii celor mai noi utilizatori.

E schema piramidală de manual, spune poliţia, iar la clasicele confesiuni forţate de justiţia chineză, cei arestaţi îşi recunosc vina.

Poliţia a săpat pentru dovezi, la propriu. Presa chineză relatează că două excavatoare au săpat 20 de ore pentru a scoate peste o mie de registre contabile îngropate la şase metri sub pământ. Dacă maculatura se găseşte încă în China, banii erau deja departe când poliţia a intrat pe fir. Au ajuns să întreţină stilul de viaţă luxos al celor implicaţi - capul înşelătoriei de pildă şi-ar fi cumpărat o vilă de 20 de milioane de dolari în Singapore.

Pierzătorii - 900 de mii de oameni fraudaţi dintr-un foc. Însă nu amploarea cazului dă de gândit, ci amploarea fenomenului - fiindcă în China ingineriile financiare au devenit un fenomen. Se îngroaşă rapid o clasă de mijloc acolo şi e avidă să îşi înmulţească banii. Alţii însă sunt avizi să îi fure banii. Milioane de muncitori şi pensionari îşi investesc economiile pe burse şi în diverse instrumente financiare complexe. Aşa a luat naştere o industrie de 2.600 de miliarde de dolari care rămâne însă în mare nereglementată, în mare în zona gri a economiei. Şi acolo omul de rând pică des prada fraudelor. Fenomenul naşte la rândul său noi şi noi oportunităţi de afaceri - în China a apărut de pildă şcoala care îi învaţă pe cursanţi cum să identifice semnele unei burse manipulate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...