CHINA. Schemă piramidală cu aproape un milion de păgubiţi

Data publicării:
china

Autorităţile chineze au arestat 21 de persoane suspectate ca ar fi implicate într-o înşelătorie de 7,6 miliarde de dolari (superimpose 7.600.000.000 $). Întreg mecanismul se alimenta pe internet, cu banii altora. Oamenii erau încurajaţi să investească în Ezubao, o platformă care împrumută mai departe o serie de companii ce trebuiau să investească în proiecte de dezvoltare. Teoretic, acestea înmulţeau banii ca să-i întoarcă apoi primilor investitori. În funcţie de proiectul fiecărei companii, oamenii care veneau cu banii pentru împrumuturi urmau să rămână cu un profit sănătos de 10-15 procente pe an.

Parea o afacere bună. Doar că firmele în care se investea nu existau, proiectele erau fictive iar banii primiţi de vechii utilizatori erau de fapt banii celor mai noi utilizatori.

E schema piramidală de manual, spune poliţia, iar la clasicele confesiuni forţate de justiţia chineză, cei arestaţi îşi recunosc vina.

Poliţia a săpat pentru dovezi, la propriu. Presa chineză relatează că două excavatoare au săpat 20 de ore pentru a scoate peste o mie de registre contabile îngropate la şase metri sub pământ. Dacă maculatura se găseşte încă în China, banii erau deja departe când poliţia a intrat pe fir. Au ajuns să întreţină stilul de viaţă luxos al celor implicaţi - capul înşelătoriei de pildă şi-ar fi cumpărat o vilă de 20 de milioane de dolari în Singapore.

Pierzătorii - 900 de mii de oameni fraudaţi dintr-un foc. Însă nu amploarea cazului dă de gândit, ci amploarea fenomenului - fiindcă în China ingineriile financiare au devenit un fenomen. Se îngroaşă rapid o clasă de mijloc acolo şi e avidă să îşi înmulţească banii. Alţii însă sunt avizi să îi fure banii. Milioane de muncitori şi pensionari îşi investesc economiile pe burse şi în diverse instrumente financiare complexe. Aşa a luat naştere o industrie de 2.600 de miliarde de dolari care rămâne însă în mare nereglementată, în mare în zona gri a economiei. Şi acolo omul de rând pică des prada fraudelor. Fenomenul naşte la rândul său noi şi noi oportunităţi de afaceri - în China a apărut de pildă şcoala care îi învaţă pe cursanţi cum să identifice semnele unei burse manipulate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...