Cel puţin 17 misionari creştini americani şi familiile lor, printre care şi copii, au fost răpiţi sâmbătă de membrii unor bande în Port-au-Prince, capitala Haiti, stat în Caraibe, a relatat mass media americană, citată de Reuters.
Răpirea s-a produs după ce misionarii au părăsit un orfelinat din ţara aflată în criză, au transmis The New York Times şi CNN.
The Washington Post a informat că o înregistrare audio provenită de la organizaţia Christian Aid Ministries, cu sediul în Ohio, menţiona că "bărbaţi, femei şi copii" având legătură cu această organizaţie sunt luaţi ostatici de o bandă armată.
„Directorul de operaţiuni al misiunii şi ambasada americană acţionează pentru a putea vedea ce se poate face. Rugaţi-vă ca membrii bandei să ajungă să se căiască şi să aibă credinţă în Iisus Hristos”, se mai menţionează în înregistrare.
Paisprezece adulţi şi trei minori au fost răpiţi, potrivit CNN, care a citat o sursă neidentificată din rândul forţelor de securitate din Haiti. Cei 17 călătoreau către Titanyen după ce vizitaseră orfelinatul din zona Croix des Bouquets, a transmis CNN. The New York Times, care citează oficialităţi locale, a informat că misionarii au fost răpiţi dintr-un autocar care se îndrepta către aeroport pentru a lăsa o parte dintre membrii grupului înainte de a-şi continua drumul către o altă destinaţie din Haiti.
O creştere a violenţelor bandelor a dus la strămutarea a mii de oameni şi a afectat activitatea economică a țării
Departamentul de Stat al SUA este la curent cu aceste relatări, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al instituţiei, fără să ofere însă alte detalii. „Bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor americani din străinătate reprezintă una dintre cele mai importante priorităţi ale Departamentului de Stat”, a mai transmis purtătorul de cuvânt într-un email.
Ambasada americană în Haiti nu a răspuns unei solicitări de comentariu în afara orelor de program. O purtătoare de cuvânt a poliţiei haitiene a declarat că încearcă să obţină informaţii despre acest subiect. Nici Christian Aid Ministries nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta situaţia, potrivit Agerpres.
O creştere a violenţelor bandelor a dus la strămutarea a mii de oameni şi a afectat activitatea economică în cea mai săracă ţară de pe continentul american. Violenţele au sporit vertiginos după asasinarea în iulie a preşedintelui Jovenel Moise şi după un cutremur produs în august în care au murit peste 2.000 de oameni.
Editor : Liviu Cojan