Iulia Navalnaia, aflată în exil, a transmis joi un mesaj video pe YouTube prin care le-a cerut susținătorilor săi să proiecteze o „piatră funerară a poporului” pentru defunctul său soț, fost lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, ca simbol al luptei sale politice împotriva Kremlinului, informează Reuters.
Navalnîi, a cărui moarte, în februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Rusia, a lăsat opoziția fără liderul său cel mai hotărât și carismatic, este înmormântat într-un cimitir din Moscova, unde susținătorii vin să-i aducă omagiu.
Într-un videoclip pe YouTube, Navalnaia a spus că ea și alți membri ai familiei organizează un concurs pentru a-i proiecta piatra funerară și i-a invitat pe susținători să trimită idei înainte de sfârșitul lunii ianuarie. Ea și familia vor alege trei dintre cele mai bune idei și apoi le vor cere suporterilor să voteze care le place cel mai mult înainte de a anunța rezultatul pe 16 februarie, prima comemorare a morții lui Navalnîi.
„Și să nu fie doar un monument, ci un simbol. Pentru unii, un simbol al speranței. Pentru unii, un simbol al forței și al luptei. Pentru unii, un simbol al ceea ce am trecut împreună. Și un simbol al cât de scumpă este libertatea. Acest monument este un mod de a spune că nu l-am uitat pe Alexei și ideile lui. Și nu îl vom uita niciodată”, a transmis aceasta.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Navalnaia, care a fost numită președinte al Fundației pentru Drepturile Omului din SUA la începutul acestui an, a declarat pentru postul BBC în octombrie că plănuiește să se întoarcă într-o zi în Rusia și să candideze la președinție când președintele Vladimir Putin nu va mai fi la putere. Putin, în vârstă de 72 de ani, a fost reales în martie pentru încă un mandat de șase ani.
Mișcarea politică a lui Navalnîi, Fundația Anticorupție, este interzisă drept „extremistă” în Rusia, unde autoritățile o descriu ca pe un proiect susținut de Occident pentru a destabiliza țara. Navalnaia însăși este acuzată de implicare într-un grup extremist și ar fi arestată dacă s-ar întoarce în Rusia.
De la moartea lui opozantului rus, niciun lider nu a apărut pentru a uni opoziția disparată și au existat lupte interioare semnificative între diferitele grupuri dizidente ruse din străinătate.
Navalnaia a acuzat autoritățile ruse că au acoperit circumstanțele morții soțului ei și pe Putin că l-a ucis, acuzații pe care Kremlinul le-a respins în mod repetat ca fiind false. Agențiile de informații americane au stabilit că Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, potrivit agenției de știri AP și a ziarului Wall Street Journal.
Navalnaia a spus că speră că într-o zi va putea vizita mormântul soțului ei. „Să facem un adevărat memorial al poporului pentru Alexei Navalnîi, astfel încât într-o zi să ne putem aduna în jurul lui”, a spus ea.
Editor : M.I.