„Doamna Merkel are trei telefoane: un telefon personal, el a fost ascultat, necifrat, neprotejat; un telefon guvernamental, în calitate de lider al guvernului, foarte criptat, dar foarte greu de folosit: toate telefoanele criptate sunt greu de folosit. (...) De ce sunt vinovați de fapt oamenii care sunt ascultați? Pentru că din comoditate, dintr-un confort al omului, vrea să se simtă liber când vorbește, chiar dacă e cancelarul Germaniei sau nu mai vorbește de pe telefonul cifrat, pentru că are nevoie de un telefon cifrat în același fel și la interlocutor or, de multe ori, interlocutorul nu intră în același sistem”, a explicat Emil Hurezeanu.
Cel de-al treilea telefon al Angelei Merkel a fost oferit de partidul său, pentru a nu încărca factura federației .
După ce a detaliat amplasarea „cuibului de nebunii”, un loc unde puțin antenele au fost mascate de construcție, de acoperiș, de pe acoperișul ambasadei americane mergeau instalațiile spre sediul Angelei Merkel, sfatul lui Emil Hurezeanu a fost: „Aveți grijă ce vorbiți, cu cine vorbiți, iar dacă sunteți demnitar de stat, folosiți-vă telefonul criptat”.
„Contează și cine te ascultă și ce se întâmplă cu ascultarea. Ascultarea asta este atât de omniprezentă și, de fapt este monstruoasă, e o invenție supraumană capacitatea asta de a asculta 70 de milioane de francezi, așa, puși pe baghetă, fără unt, dintr-o singuă mușcătură, sau capacitatea NSA de a asculta, practic, potențialul există, pentru ascultarea tuturor convorbirilor telefonice din lume”, a conchis jurnalistul.
„Cine crede în civilizația occidentală și în importanța Americii în dezvoltarea lumii libere, în ultimii 50 de ani, 100 de ani, (...) cred că va putea să depășească momentul ăsta, oricât ar fi el de nou, trebuie să ne obișnuim și cu asta”, consideră Emil Hurezeanu.
Scandalul spionajului american în Europa ia amploare. Peste o sută de milioane de convorbiri telefonice din Spania şi din Italia au fost interceptate de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite, într-o singură lună. Dezvăluirile au fost făcute de presa din cele două ţări, pe baza documentelor divulgate de fostul colaborator al Agenţiei, Edward Snowden. Ministrul spaniol de externe l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Madrid, pentru a da explicaţii.