FOTO: White House
Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul Justiției vor crea un grup de lucru comun, „o celulă antiradicalizare”, care va trebui să coordoneze eforturile vizând contracararea extremismului violent din Statele Unite, a anunțat Consiliul Național de Securitate.
Acest grup de lucru va primi sprijin și din partea Departamentului de Stat, care își va spori cooperarea cu partenerii internaționali ai SUA pentru a transmite mesaje împotriva grupării Stat Islamic. În acest scop, este creat un nou Centru pentru Implicare Globală, care va avea un interes deosebit în social media. Cu alte cuvinte, va fi un centru de contrapropagandă ISIS prin intermediul rețelelor de socializare, al presei și al oricărui mediu cu impact asupra publicului. Centrul va fi condus de Michael D. Lumpkin, care până în prezent a fost adjunctul șefului Pentagonului pentru operațiuni speciale.
Anunțul Casei Albe vine în contextul în care opinia publică americană era, vineri, sub șocul unui nou incident de radicalizare islamistă pe tărâm american. Un bărbat a deschis focul asupra mașinii unui polițist, în Philadelphia, și a declarat că a făcut-o în numele grupării teroriste Stat Islamic.
Pe de altă parte, în contextul tensionat al campaniei pentru alegerile primare din cadrul scrutinului prezidențial ce va avea loc în noiembrie 2016, președintele Barack Obama este ținta unor critici virulente în ceea ce privește strategia sa militară, diplomatică și de politică internă referitoare la gruparea teroristă Stat Islamic. Opozanții republicani îi reproșează, de pildă, că refuză să folosească expresia „islam radical”.
Așa se face că șefii care se ocupă de securitatea țării (secretarul justiției, Loretta Lynch, șeful FBI, James Comey, șeful serviciilor de informații, James Clapper, șeful NSA, Michael Rogers) au mers, vineri, în Silicon Valley, pentru o întâlnire la vârf cu giganții mondiali din domeniul internetului. Oful agențiilor americane care luptă împotriva terorismului ține de criptarea datelor. La întâlnire au participat reprezentanți de la Apple (chiar Tim Cook), Facebook, Google și Twitter. Au fost invitați și cei de la LinkedIn, Dropbox, Microsoft și YouTube, informează France-Presse.
„Suntem într-o nouă fază a luptei antiteroriste și avem de-a face cu un inamic ce pune accent pe recrutare și radicalizare violentă folosindu-se de tehnologie ca să-și răspândească ideologia urii și să atragă tineri de pe toate continentele (...). Tragediile de la Paris și San Bernardino subliniază urgența eforturilor noastre de a învinge grupări teroriste precum ISIS”, declară Casa Albă.