Arabia Saudită e tocmai cea care în 2014 a aruncat mănuşa în acest război, cea care a deschis la maxim robinetele de ţiţei pentru a coborî preţul atât de mult, încât ţările care produc scump, Statele Unite mai ales, să renunţe la afacerile cu ţiţei. Între timp, s-a intoxicat cu propria otravă - a rămas fără banii din petrol, a intrat pe deficit bugetar şi a început să-şi consume rezervele valutare.
Acum, cu un picior în groapă, anunţă că vrea să reducă producţia, iar asta a scumpit imediat petrolul. Doar că nu vrea să reducă doar ea producţia, ci toată lumea - atât din cartelul OPEC, cât şi din afara lui. Însă Rusia, de pildă, a tot spus că nu vede niciun motiv să strângă robinetul. Economia merge prost și e foarte dependentă de exportul de energie.
Irakienii, între timp, au mărit producţia la maximul istoric. Iar Iranul abia aşteaptă să scape de sancţiuni pentru a inunda piaţa cu ţiţeiul lor. Era al doilea cel mai mare producător din OPEC şi îşi vrea cota de piaţă înapoi.
În aceste condiţii se pune întrebarea cine ar putea să reducă producţia şi cu cât? Analiştii spun că şansele unui acord la întâlnirea OPEC de mâine sunt minime. Se deschide, totuşi, uşa unei posibile cooperări anul viitor - mai ales dacă între timp petrolul se ieftineşte şi mai tare.