Biserica Ortodoxă din Cipru şi-a pus averea la dispoziţia țării
Ministrul cipriot de Finanţe s-a întâlnit cu omologul său rus şi a solicitat o prelungire cu cinci ani a împrumutului de 2,5 miliarde de euro acordat de Rusia acum doi ani, dar şi o reducere a dobânzii. Creditul ar trebui achitat până în 2016.
„Nu avem încă o ofertă, nu e nimic concret. Continuăm discuţiile. Am început bine şi aşteptăm continuarea discuţiilor în următoarele ore”, a declarat Michael Sarris, ministrul cipriot de Finanţe
Între timp, la Nicosia, guvernul caută soluţii pentru a aduce bani la buget. Una dintre propuneri a fost naţionalizarea fondurilor de pensii ale instituţiilor statului, prin care s-ar economisii trei miliarde de euro. O altă soluţie ar fi restrângerea sectorului bancar prin fuziunea a două bănci mari. Şi Biserica Ortodoxă din Cipru a sărit în ajutor.
„Întreaga bogăţie a bisericii este la dispoziţia ţării, pentru a sprijini poporul din Cipru, astfel încât sistemul bancar să nu intre în colaps, dar şi pentru ca noi să putem sta pe propriile picioare şi nu la mila străinilor”, a afirmat Hrisostom, Arhiepiscop de Cipru.
De luni, în Cipru băncile au rămas închise, după ce autorităţile au anunţat că vor să impună o taxă pe depozite şi s-au temut că oamenii se vor grăbi să-şi lichideze conturile. Măsura, respinsă aseară de Parlamentul de la Nicosia, a stârnit critici şi în Rusia, pentru că zeci de mii de ruşi au rezidenţă în Cipru şi multe miliarde de euro în băncile din insulă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News