Banii trimişi acasă, din ţările mai bogate spre cele de origine, au atins un nivel record anul trecut. 529 de miliarde de dolari a fost valoarea acestor transferuri la nivel global în 2018, în creştere cu aproape 10 procente în decurs de un an, arată datele venite de la Banca Mondială.
Remiterile reprezintă adesea o sursă indispensabilă de venit pentru ţările emergente, iar specialiştii estimează că anul acesta astfel de transferuri vor deveni principala sursă de finanţare externă a statelor mai puţin bogate.
Sumele transferate ar urma să ajungă la 550 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului. India a fost principala destinatară a acestor fonduri, cu 79 miliarde de dolari, urmată de China, Mexic şi Filipine.
Principala problemă a acestor transferuri este dată de costurile mult prea ridicate.
De exemplu, pentru un transfer de 200 de dolari, costurile au fost în medie de 7%. Este şi motivul pentru care Banca Mondială îşi doreşte reducerea acestora până la 3% în 2030, din moment ce remiterile sunt pe cale să devină principala sursă de finanţare externă, iar costul ridicat reduce profitul care ar putea fi obţinut pe seama migraţiei.