„Banda lui Iisus”, un grup de infractori parte a unei religii extremiste neoprotestante, au luat controlul asupra unui întreg cartier dintr-un oraş brazilian, Duque de Caxias, parte a regiunii metropolitane a Rio de Janeiro relatează The Washington Post.
La început, membrii grupării au pus bariere stradale pentru a nu permite intervenţia poliţiei şi pentru a transforma zona într-un rai al traficanţilor de droguri, totul la o distanţă de câţiva zeci de kilometri de Rio de Janeiro.
Acum, însă, „Banda lui Iisus” încearcă să-i convertească pe toţi cei care nu aderă la religia lor. Trei astfel de bărbaţi înarmaţi au dat buzna în templul lui Marcos Figueiredo. „Nimeni nu vrea să vadă un macumba aici”, îi spune unul dintre ei lui Figuieredo, adresându-i-se cu o insultă rasială.
Ultimatumul primit este simplu pentru extremişti dar o alegere imposibilă pentru Figueiredo – viaţa sau credinţa sa.
Iar această decizia e una pe care din ce în ce mai mulţi brazilieni trebuie să o facă în ultima vreme în timp ce neoprotestantismul reconfigurează harta spirituală a cele mai mari ţări din America Latină. Aceste bande de nelegiuţi, extremişti religioşi ţintesc acum practicanţii de religii africane dar şi majoritarii catolici din ţară.
Bilanţul este cutremurător: preoţi ucişi, copii lapidaţi, bătrâni răniţi. Ameninţările cu moartea sunt din ce în ce mai frecvente. „Unii dintre ei se numesc pe ei înşişi «traficanţii de droguri ai lui Iisus»”, spune Gilbert Stivanello, comandantul departamentului pentru crime din motive de discriminare din cadrul poliţiei din Rio.
„Extremiştii poartă cu ei arme de foc şi vând droguri, însă se simt responsabili de interzicerea religiilor africane despre care spun că au legătură cu Diavolul”, mai adaugă acesta.
Creşterea globală a penticostalismului a dus la violenţă împotriva religiilor africane şi indigene din ţări precum Haiti, Nigeria sau Australia. Rio de Janeiro, un vechi cămin al unui număr impresionant de religii afro-braziliene este acum şi centrul penticostalismului brazilian, un nou tip de protestantism în mod frecvent asociat cu violenţa.
Primarul oraşului este un episcop al Bisericii Penticostale. Oraşul este locul de origine al preşedintelui ţării Jair Bolsonaro, botezat în râul Iordan şi dus în funcţie de votul penticostalilor. Este şi locul de naştere al Bisericii Universale a Regatului lui Dumnezeu, un cult fondat de Edir Macedo, un aliat apropiat al lui Bolsonaro care a scris şi o carte în care condamnă religiile afro-braziliene, le numeşte „diabolice” şi „filosofia demonilor”. Cartea a fost interzisă de o instanţă braziliană care a catalogat-o drept „abuzivă şi plină de prejudecăţi”.
Aceste credinţe, însă, în mod frecvent asumate de pastorii penticostali, reverberează peste tot în favelele din Rio, acolo unde acest tip de protestantism a devenit dominant, iar autorităţile au renunţat pur şi simplu la controlul lor în favoarea bandelor şi infractorilor.