Alungarea demonilor, un obicei tot mai popular printre americani. Cum își câștigă exorciștii din SUA noi adepți
Alungarea demonilor este o practică tot mai populară printre evangheliștii care le promit americanilor că îi vor scăpa în acest fel de diverse afecțiuni, precum cancerul sau dependența de droguri, relatează The Guardian. Specialiștii în eliberarea de demoni cred că problemele de sănătate sau sărăcia nu au legătură cu viața de zi cu zi, ci sunt rezultatul unor boli spirituale care pot fi vindecate printr-o nouă metodă de exorcizare.
Ca să îl alungi pe Satana din viața ta ai nevoie de doar trei lucruri: o găleată, un pix și chestionarul de două pagini al Fratelui Mike.
Spre deosebire de predicatorii „mega-bisericilor” protestante din America cu ale lor zâmbete false, Fratele Mike Smith nu face promisiuni ridicole și nu vinde minciuni – cel puțin, așa susține el.
Fratele Mike este liderul unei biserici modeste din Pheonix, Arizona, care îi eliberează de demoni pe cei care apelează la serviciile sale în 100% dintre cazuri, singura condiție fiind ca aceștia să îi urmeze instrucțiunile cuvânt cu cuvânt.
Pășind în sediul său, vei observa o vitrină prăfuită în care sunt expuse „trofeele” menite să dovedească eficiența metodei sale prin care oamenii au ieșit învingători în lupta contra „infecției demonice”: pachete de țigări Marlboro, sticle de alcool goale, un inhalator pentru combaterea astmului și certificate medicale în care este prezentată starea bună de sănătate a pacienților.
Fratele Mike practică eliberarea, cunoscută și drept războiul spiritual. Când sunt întrebați despre alungarea demonilor, cei mai mulți oameni probabil că se gândesc la scenele din filmele horror cu capete de om care se răsucesc și crucifixe în flăcări, dar, pentru unii evangheliști, eliberarea este o practică cât se poate de serioasă – și este și o afacere foarte profitabilă.
Războiul spiritual și lupta contra demonilor interiori
Faptul că mega-bisericile americane care funcționează după un model comercial au început să practice astfel de activități arată cât de populare au devenit ele. O hartă a eliberării demonice concepută de predicatorul californian Isaiah Saldivar arată că există peste 1.400 de practicanți doar în Statele Unite – un număr impresionant pentru un concept care a ajuns cunoscut printre adepții Creștinismului de masă abia în anii '80.
Fratele Mike și acoliții săi voluntari pretind că pot să îi vindece pe oameni de problemele de sănătate și de sărăcie, de multe ori, fără să fi studiat în prealabil teologia, aceștia întâmpinând cu brațele deschise oameni din toate colțurile țării.
Cei mai mulți războinici spirituali propovăduiesc ideea că demonii ocupă locuri și instituții „strategice”, precum consiliile școlare și, bineînțeles, Partidul Democrat. Nu și Fratele Mike; el, în schimb, se concentrează asupra spiritelor rele din interiorul individului.
Conceptul de război spiritual a fost adus în SUA de teologul C. Peter Wagner după ce a petrecut mai mult timp în America Latină ca misionar. Wagner este tatăl mișcării Penticostale Neocarismatice, care a fost fondată în anii '80 și care pretinde că folosește puterile Sfântului Duh pentru a lupta împotriva întunericului, transformând Pământul în regatul lui Dumnezeu în timp ce omenirea se îndreaptă spre sfârșitul lumii.
Penticostalismul de acest gen este o afacere globală ale cărui învățături se inspiră din locuri precum Brazilia sau Nigeria, acolo unde populația are o concepție mult mai spirituală asupra vieții și unde răul și binele sunt văzute ca niște forțe care activează în viața de zi cu zi.
Acest concept a devenit tot mai popular în SUA, acolo unde peisajul social și politic schimbător i-a făcut pe mulți evangheliști să se simtă asaltați din ce în ce mai mult de lumea tot mai seculară și liberală în care se găsesc.
De ce este eliberarea de demoni atât de populară în SUA
Profesorul de teologie André Gagné de la Universitatea Concordia spune că eliberarea de demoni este o practică tot mai populară datorită dimensiunii sale experimentale.
Aceasta promovează ideea primirii unor cadouri spirituale, precum vindecarea de boală, care le conferă adepților abilități supranaturale cu care să își satisfacă nevoile.
„Este vorba despre Creștinism cu puteri și despre folosirea acestei puteri împotriva bolii și a demonilor”, spune Gagné. „Pentru unii, mersul la biserică și cititul dintr-o carte de rugăciuni sunt amorțitoare”, iar așa numita eliberare de demoni îi ajută pe oameni să se simtă mai conectați.
Fratele Mike, care a fost un consilier laic timp de 25 de ani, spune că a suferit mult timp din cauza „mâniei și a poftelor trupești”, dar când fiica lui de 15 ani și-a revenit după ce a intrat în comă în urma unui accident de mașină, viața lui s-a schimbat.
„Nu știam că un creștin poate avea demoni în el”
„Nu știam că un creștin poate avea demoni în el”, spune Fratele Mike, care dă vina pentru ignoranța sa pe învățăturile greșite pe care le-a primit de la foștii săi consilieri spirituali.
Plângând în fața altarului unei biserici locale, Fratele Mike a simțit cum o energie stranie i-a părăsit corpul și s-a simțit dintr-o dată eliberat de demonii mâniei și ai poftelor trupești care l-au infectat atâția ani de zile.
Fratele Mike și-a transformat centrul de reabilitare unde lucra cu persoanele cu dizabilități în 2005 într-un cămin creștin de vindecare spirituală care a devenit mai târziu Centrul de Eliberare din Arizona.
Politicile centrului sunt puțin diferite de mega-bisericile protestante obișnuite și mult mai apropiate de mișcarea QAnon. Unul dintre războinicii spirituali ai Fratelui Mike a descris Bitcoin ca fiind un complot de adoptare a unei monede globale unice înainte să își exprime sprijinul pentru „președintele evreu” al Ucrainei în aceeași frază.
Cu toate că Fratele Mike încearcă să evite întrebările despre opiniile sale politice, din emisiunea sa radio este destul de clar că acesta este de partea așa numitului „cosmos de dreapta” - mărginea politicii conservatoare alimentată de teorii ale conspirației în care lumea materială se îmbină cu cea spirituală.
Ca să scapi de demoni, trebuie să ai un stomac puternic
Pentru a te elibera de demoni, ai nevoie de un stomac puternic și trebuie să fii pregătit să auzi zeci de oameni cum vomită, scuipă, râgâie și strigă numele demonului de care încearcă să scape.
Pe lista de demoni de care oamenii care iau parte la programul de auto-eliberare încearcă să scape se numără probleme mai puțin grave, precum sarcasmul, îndoiala și îngrijorările cu privire la probleme de sănătate minore, dar și din cele serioase, ca sărăcia, abuzurile sau cancerul.
Julie Andrews, unul dintre consilierii voluntari, explică faptul că problemele cu pedofilia cu care se confruntă Biserica Catolică demonstrează că exorcismul, varianta catolică a eliberării, nu funcționează de cele mai multe ori.
Împroșcarea cu apă sfântă și recitarea rugăciunilor sunt doar niște „ritualuri dintr-o carte”, potrivit lui Andrews. „Eliberarea – felul în care o facem noi – reprezintă pocăință, iertare și puterea Sfântului Duh”.
În ciuda tonului optimist folosit de adepții Fratelui Mike, Andrews explică faptul că doar cei care își doresc cu adevărat să scape de demonii lor o pot face.
Americanii renunță tot mai des la bisericile „plictisitoare” în schimbul experiențelor șocante
În timpul uneia dintre sesiunile de eliberare susținute online, Fratele Mike a condus întâlnirea precum un licitator aruncat în mijlocul unei bătălii împotriva demonilor, strigând numele spiritelor rele cu aceeași viteză cu care acestea apăreau în chat.
„Spiritul tweaker (dependență de metamfetamină), vin după tine!” mârâie Mike. „Ieși de acolo, distrugător financiar, disperare financiară și confuzie financiară!”
„Demoni ai masturbării – sexul cu tine însuți este sex în afara căsătoriei, trebuie să știi!”
Pentru a le trezi interesul noilor săi adepți, Fratele Mike se folosește de apatia acestora. El oferă o experiență șocantă și ispititoare în comparație cu alte biserici „plictisitoare” care au pierdut până la un sfert din publicul lor în urma pandemiei.
De multe ori, centrul Fratelui Mike primește persoane care nu își permit să plătească costul asigurării medicale sau al medicamentelor eliberate cu prescripție. Alungarea demonilor pentru ei capătă un cu totul alt înțeles: oamenii trebuie să aibă credință pentru că nu își permit să găsească alte soluții pentru problemele lor.
Editor : Raul Nețoiu
- Etichete:
- sua
- penticostali
- exorcism
- evangheliști
- demoni
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News