Autorul atacurilor din Christchurch, Brenton Tarrant, renunță la avocat şi vrea să se apere singur
Data actualizării: Data publicării:
Extremistul australian inculpat în ancheta cu privire la carnagiul la două moschei de la Christchurch, în Noua Zeelandă, Brenton Tarrant, "nu vrea avocat”, intenţionează să se apere singur şi pare o persoană ”raţională”, a declarat luni avocatul său din oficiu pentru AFP, citat de News.ro.
Brenton Tarrant a fost inculpat sâmbătă de către tribunalul distructului Christchurch, într-o scurtă compariţie, în care a făcut cu mâna semnul recunoştinţei al adepţilor supremaţiei albilor.
Avocatul Richard Peters, care a fost desemnat din oficiu la audierea preliminară, a precizat că australianul, în vârstă de 28 de ani, vrea ”să-şi asigure singur apărarea în această anchetă”.
Avocatul apreciază că problema responsabilităţii penale nu se pune în cazul lui Brenton Tarrant.
”El a părut raţional, ca o persoană care nu suferă de un handicap mental. Aşa a părut. Părea să înţeleagă ceea ce se petrecea”, a declarat Richard Peters.
Atacul la două moschei de la Christchurch, pe care inculpatul l-a filmat şi difuzat în direct pe reţele de socialiazare, s-a soldat cu 50 de morţi şi zeci de răniţi.
Poliţia antiteroristă australiană a anunţat că a percheziţionat, luni dimineaţa, două locuinţe în legătură cu atentatul.
Aceste locuinţe se află în statul New South Wales, în oraşele Sandy Beach şi Lawrence. Ele se află în apropiere de Grafton, unde a crescut Brenton Tarrant, în pofida faptului că el a locuit în ultimii ani în Noua Zeelandă, la Dunedin, la aproximativ 300 de kilometri sud-vest de Christchurch.
”Obiectivul principal este să se obţină în mod oficial probe care să ajute poliţia neozeelandeză în ancheta sa”, a anunţat într-un comunicat poliţia australiană. Ea nu a făcut alte precizări cu privire la ceea ce a condus-o acolo şi nici cu privire la ceea ce spera să găsească acolo.
Potrivit poliţiei australiene, familia lui Brenton Tarrant "continuă să ajute poliţia în investigaţii” şi nimic nu sugerează ”o ameninţare actuală sau iminentă”.
Ministrul australian de Interne Peter Dutton a declarat luni că suspectul a petrecut doar 45 de zile în Australia, în ultimii trei ani, şi că nu apare pe vreo listă de supraveghere antiteroristă.
El a deplâns critici ”ruşinoase”, potrivit cărora contraterorismul a neglijat ameninţarea extremei drepte şi s-a concentrat asupra celei jihadiste.