Argentina se confruntă cu unul dintre cele mai grave focare de Dengue din ultimii ani și sterilizează țânțarii folosind radiații atomice care le modifică ADN-ul, înainte de a-i elibera în natură, relatează Reuters.
Țara sud-americană a înregistrat anul acesta peste 41.000 de cazuri de Dengue, o boală transmisă de țânțari, cu mult peste nivelul focarelor considerate majore, din anii 2016 și 2020, arată datele guvernamentale.
„Acest țânțar, din cauza creșterii temperaturii din țara noastră și din lume... este capabil să se răspândească mai mult. Populația acestor insecte continuă să se deplaseze mai spre sud”, a declarat biologul Comisiei Naționale pentru Energie Atomică (CNEA), Marianela Garcia Alba.
Pentru a combate țânarii care poartă acest virus, biologii CNEA aplică din anul 2016 sterilizarea atomică. Aceștia sterilizează 10.000 de masculi pe săptămână și urmăresc să ajungă la 500.000 pe săptămână. Ei preconizează să lanseze primul lot de masculi sterilizați în luna noiembrie.
„Sunt sterilizați prin energie ionizantă, iar acei masculi sterili sunt eliberați în câmp, și când se întâlnesc cu o femelă sălbatică, descendenții lor nu sunt viabili”, a spus Garcia Alba. „În acest fel, prin eliberarea succesivă a unor astfel de masculi, vom putea reduce populația de țânțar care poartă acest virus”.
Boala Dengue (sau Febra Dengue) se transmite prin înțepătura țânțarilor Aedes aegypti. Simptomele sale includ febră, dureri de ochi, cap, dureri musculare și ale articulațiilor, greață, vărsături și oboseală.
Tehnici similare de sterilizare a dăunătorilor folosind acest tip de radiații se utilizează de zeci de ani, în efortul global de a controla boli precum Chikungunya, Dengue și Zika.
Editor : Liviu Cojan