Guvernul Argentinei anunță dizolvarea Fiscului. Mii de oameni își vor pierde locurile de muncă

Data actualizării: Data publicării:
Victoria lui Javier Milei a fost descrisă drept un „un cutremur politic”. (3)
Victoria lui Javier Milei a fost descrisă drept un „un cutremur politic”. Foto: Profimedia

Guvernul Argentinei anunță închiderea agenției de colectare a impozitelor AFIP și înlocuirea acesteia cu Agenția de Colectare și Control Vamal ("Agencia de Recaudación y Control Aduanero (ARCA)". Mutarea va conduce la o reducere cu 34% a personalului, anunță Buenos Aires Times.

Guvernul Argentinei a anunțat că va dizolva actualul birou fiscal și îl va înlocui cu o nouă agenție „simplificată”, reducând cu o treime numărul de locuri de muncă în acest proces.

Într-un comunicat, guvernul președintelui Javier Milei a confirmat închiderea Administrației Federale de Impozite Publice (AFIP) și crearea Agenției de Colectare și Control Vamal (ARCA). Noua entitate va păstra rolul dublu actual al AFIP de supraveghere a colectării impozitelor și a monitorizării vamale.

Peste 3.000 de angajați AFIP care s-au alăturat în timpul guvernului fostului președinte Alberto Fernández din 2019-2023 vor fi concediați ca parte a unei reduceri cu 34% a nivelurilor actuale de personal, se arată în comunicat. Actualul președinte a acuzat că acești lucrători ar fi fost „angajați neregulamentar” de către guvernul anterior.

Noua agenție ARCA va funcționa „cu o structură mai simplă, mai eficientă, mai puțin costisitoare și mai puțin birocratică”. „Această măsură va genera economii anuale de 6,4 miliarde de pesos”, se arată în comunicatul guvernului.

Biroul Președintelui a declarat că închiderea AFIP „este esențială pentru a desființa birocrația inutilă care a împiedicat libertatea economică și comercială a argentinienilor”.

Comunicatul a mai precizat că va elimina regulile care asigură salarii mari pentru oficialii superiori, reducându-le salariul la un nivel similar celui al unui ministru din cabinet. „Guvernul anunță cu mare bucurie că de astăzi AFIP va înceta să mai existe”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Manuel Adorni, într-o conferință de presă.

„Ceea ce îi aparține fiecărui argentinian este al lui și nu al altcuiva, niciunui birocrat de stat nu ar trebui să-i fie delegată puterea de a spune unui argentinian ce să facă cu proprietatea lui sau a ei”, a argumentat el.

Președintele Milei a implementat o serie de măsuri de reducere a bugetului de când a preluat funcția în decembrie anul trecut, inclusiv eliminarea sau retrogradarea unui număr de ministere guvernamentale și agenții de stat.

Sindicatul AEFIP, care reprezintă angajații AFIP, a declarat luni că va lua în considerare acțiuni de grevă ca răspuns la anunț.

„Ne vom mobiliza și vom lua măsuri mai dure de îndată ce vom cunoaște detaliile. Cel mai îngrijorător lucru sunt cele 3.100 de locuri de muncă ale colegilor noștri”, a declarat șeful AEFIP, Pablo Flores.

Editor : Bogdan Galca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Deliei Budeanu de la Mănăstirea Ghighiu. Un detaliu a atras atenția tuturor
Digi FM
Oana Pellea o critică pe Alina Ceușan, după ce blonda s-a pozat cu picioarele sprijinite de balconul lojei de...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Diddy: „Este ceea ce am spus de zece ani!”
Film Now
Actorul Jeremy Jackson, șocat să-și vadă fosta soție pe străzi, căutând prin gunoaie: "Să o pierd a fost...
Adevarul
Secretul unui somn odihnitor. Mineralul care te scapă de insomnie
Newsweek
În ce zile intră pensia pe luna noiembrie? Pentru care pensionari va veni cu 2 zile întârziere?
Digi FM
Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan: "Nu sunt fiul ei. Nu este normal...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film: "Era roșie ca o sfeclă. A dat un...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit