Duminică au loc alegeri parlamentare în Siria, țară aflată în război civil din 2011. Partidul Baas se află la putere de mai bine de jumătate de secol. Țara este distrusă de război şi criză economică, iar regimul lui Bashar al-Assad şi-a consolidat puterea asupra imensei majorităţi a teritoriului, informează AFP şi dpa, preluate de Agerpres.
Mai mult de 7.400 de secţii de votare s-au deschis la ora locală 07.00 (07:00 ora României) în zonele guvernamentale, potrivit Comisiei Electorale. Pentru prima dată, scrutinul se va desfăşura şi în foste bastioane ale rebelilor.
Cu o zi înainte de scrutin, o persoană a fost ucisă şi o alta a fost rănită în explozia a două bombe lângă o moschee la periferia de sud a Damascului.
Prevăzute iniţial să aibă loc în aprilie, alegerile au fost amânate de două ori din cauza pandemiei de coronavirus, care, potrivit cifrelor oficiale, a contaminat 496 de persoane şi a făcut 25 de morţi în regiunile aflate sub controlul regimului.
Printre cei 1.658 de candidaţi se află şi oameni de afaceri. Deja de mai multe săptămâni străzile capitalei siriene sunt invadate de portrete ale lor însoţite de sloganuri.
Partidul Baas, la putere de o jumătate de secol şi legat iniţial de clanul Assad, câştigă de obicei la mare distanţă aceste legislative, organizate o dată la fiecare patru ani pentru alegerea a 250 de deputaţi, în timp ce majoritatea opozanţilor trăiesc în exil sau în zone care se sustrag controlului Damascului.
Este al treia scrutin parlamentar de la declanşarea, în 2011, a unui război civil care s-a soldat, până acum, cu peste 380.000 de morţi şi a dus la exodul a milioane de oameni, în timp ce regimul de la Damasc şi susţinătorii lui sunt vizaţi de sancţiuni ale Occidentului.
În timpul alegerilor legislative din 2016, rata de participare a fost de 57,56% în rândul celor aproape 9 milioane de alegători.
Editor: B.P.