Sute de oameni au murit anul trecut în Turcia în numeroase atacuri teroriste ce au avut loc peste tot în ţară. Cele mai multe au vizat principalele oraşe, Ankara şi Istanbul, unde sunt şi cele mai mari aglomerări de oameni. Autorităţile au dat vina atât pe kurzi, cât şi pe gruparea teroristă Stat Islamic. La toate aceste atacuri se adaugă tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, care a tensionat și mai mult situația din țară.
În 2016, şi Turcia a simţit din plin teroarea. Ankara a fost lovită în februarie şi martie de două atentate cu maşini capcană care au lăsat în urmă 67 de morţi.
O maşină încărcată cu explozibili a fost detonată pe 17 februarie în centrul capitalei Ankara în momentul în care un convoi militar a oprit la un semafor. Deflagraţia a fost extrem de puternică şi s-a auzit pe o rază de câţiva kilometri. 30 de oameni au murit şi alţi 60 au fost răniţi.
Ifet Tosun, lector Universitatea din Ankara, a povestit la Digi24:
„Eram acasă şi am auzit explozia. Iniţial am crezut că este vorba de un cutremur, deoarece am geamuri foarte etanş, termopan, s-au zdruncinat efectiv şi ne-am speriat. S-au văzut focul şi fumul şi foarte multe sirene de salvări care se îndreptau spre locul faptei”.
Pe 13 martie, un atac similar, comis tot la Ankara, făcea 34 de morţi şi 125 de răniţi.
„Când a avut loc explozia, am căzut. Nu ştiam ce să fac. Sper ca nimeni să nu treacă printr-o asemenea situaţie. A fost ca sfârşitul lumii. Am văzut o minge mare de foc, am auzit o explozie mare”, a declarat un martor.
În iunie, teroarea s-a dezlănţuit pe aeroportul Ataturk din Istanbul. 41 de oameni au murit şi alţi 239 au fost răniţi în iadul declanşat de trei atacatori sinucigaşi.
„Care ar fi fost numărul exact al victimelor în cazul în care atentatorii ar fi reuşit să intre mult mai în interiorul terminalului sosiri al aeroportului nimeni nu poate estima în momentului de faţă, iar martore stau în continuare gloanţele care au fost trase încă din exteriorul terminalului în urmărirea suspecţilor. Totul a pornit din această zonă unde unul dintre cei trei atentatori a fost somat să se oprească. S-a tras după el, pentru că bărbatul nu s-a oprit, şi-a continuat drumul în interiorul terminalului sosiri”, relata trimisul special al Digi24, Laurențiu Rădulescu.
„Îmi înfoliam valizele când am auzit explozia. Poliţiştii ne-au spus să ne întindem pe jos. Aparatul de înfoliat ne-a protejat de focurile de armă. Trăgeau în poliţişti şi poliţiştii trăgeau în ei. Cineva de lângă mine a fost împuşcat, apoi am văzut o bombă explodând în aparatul de scanat bagaje. Toţi cei din jur au murit”, a povestit un martor.
Pe 10 decembrie, un dublu atentat comis la Istanbul, lângă stadionul echipei de fotbal Beşiktaş a lăsat 44 de oameni morţi şi 150 de răniţi.
Nouă zile mai târziu, la 19 decembrie, un alt atac șochează o lume întreagă: ambasadorul Rusiei în Turcia este ucis în timp ce susținea o alocuțiune la un vernisaj de fotografie. Ucigașul, un fost polițist, făcuse parte cândva din garda președintelui Erdogan.
Și nici anul 2017 nu a început mai bine pentru Turcia. Abia se scursese prima oră din noul an când un individ înarmat a semănat moartea, în plină petrecere, într-un club exclusivist din Istanbul: 39 de morți, 69 de răniți, potrivit unui bilanț încă provizoriu. Autoritățile vorbesc despre un act terorist.